Szilárd_Berke IP értékelése


Szilárd_Berke IP>!
Ed McDonald: Éjszárny

Az Éjszárny jól összerakott anyag: nem annyira vad és kegyetlen, mint Mark Lawrence Tövisek hercege c. regénye, de első érzésre ehhez hasonlítanám. Még úgy is, hogy McDonald mellékszereplői (néhány kivétellel) kevéssé önjáróak, saját regényt mondjuk nem bírnának el (persze, ez nem is cél). A háttérben az isteni hatalommal bíró (ám jelentősen megfogyatkozott) Névtelenek és a Mélység Királyai vívják háborújukat, időtlen idők óta. Egyik oldalon a posztapokaliptikus(?) emberiség maradéka éli „ál-középkori, kard és lőpor technológiai szintű” életét a Kárhozat fenyegető közelségében, másik részről – időről-időre – a megrontott világ serege (helóták) feszül neki a védvonalnak. Ez a bizonyos védvonal, amit a Fonók által termelt mágikus esszencia ( egyfajta fényenergia) táplál, az utolsó reménysége az emberiségnek. Amennyiben elbukik ennek az energiahálózatnak/ún. Nall-fegyvernek a központja, oda minden, az elsöprő túlerő bizonyosan mindent bekebelez (és teszi ezt tutira „R” besorolással, amolyan Diablo és Grim Dawn féle díszletekkel/módszerekkel). Természetesen a bonyodalom az erődökkel vigyázott határvidéken veszi kezdetét, és csakhamar rájövünk, az emberek közé beépülő démoni „Mátkák”, és erős csatamágusokat reggeliző „Csemeték” világa brutális, nyomasztóan sötét, amelyben minden felettük aratott apró győzelem felér egy-egy újjászületéssel.
A történet rendben van, iszákos (anti)hősünk szintúgy, a stílus közvetlen, bár kimódoltabb, mint Jim Butcher vagy Nicholas Eames; akad meglepetés faktor is, bár ezzel azért csínján bánik a szerző. Összességében nagyon jó könyv, részemről nem kérdés, hogy érdekel a folytatás.


Ed McDonald: Éjszárny

Ed McDonald: Éjszárny

A széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.
A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.

Hirdetés