Kókuszka értékelése


>!
Kókuszka
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A könyv különlegessége, hogy a rideg valóságot, a német megszállást, a kiközösítést ifjúsági irodalomként, megszelídített formában kapjuk. A barátságra épül és a bizalomról, elfogadásról, szeretetről, reményről szól. A flamingó fiú autista, beszéde, mozgása elfedi igazi énjét, holott intenzív érzésvilággal rendelkezik, számára fontos az állandóság, a hűség, a ragaszkodás, a feltétel nélküli szeretet. Kézia roma lány, aki nem érti miért más, mint társai, miért bántják, miért viszik el szüleit. Ugyanakkor a német egyenruha alatt is lehet érző szív, hisz ő is csak férj és apa. A roma család tönkrement és újjáépített körhintája pedig jelképezi a reményt, hogy összefogással képesek vagyunk legyőzni a nehézségeket. Mindezt az író a szeretet nyelvén, karakterek sokszínűségével idézi meg.

2 hozzászólás

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A történet a dél-franciaországi Camargue egyedülállóan különleges vidékén játszódik a második világháború idején. A sós síkságok és flamingók között, a szülei farmján él egy autista kisfiú. Sok mindent nem ért, azt viszont tudja, hogy kell meggyógyítani az állatokat. Szereti a rendszerességet és a zenét: minden héten kimegy a piacra az édesanyjával, hogy a város körhintáján felülhessen a kedvenc lovára.

Ám egy nap bevonulnak a felfegyverzett németek, és elfoglalják a várost. A szeretett körhinta megrongálódik, a lovak és díszek széttörnek, és már semmi sem lesz ugyanolyan. Aztán, az egyre inkább széthulló világ jelképeként, az egyik katona beállít a farmra, kezében egy sérült flamingófiókával – egy ágyú sebesítette meg, és a fiú az egyetlen esélye a gyógyulásra.

Ám a németek között van egy kedves tizedes, aki talán meg tudja javítani mindazt, ami tönkrement – és együtt talán az egész várost rendbe tudják hozni…

Hirdetés