gesztenye63 MP értékelése


gesztenye63 MP>!
Katherine Arden: A medve és a csalogány

Rendkívül könnyed, olvasmányos történet. Gördülékenyen csordogáló, majd egyre inkább, nagy biztonsággal hömpölygő mesefolyam. Roppant szórakoztató anzix a szláv hiedelemvilág számos „őshonos” szereplőjének felsorakoztatásával, kedvelhető, élettel teli, de persze „faék egyszerűségű” karakter-készlettel.
S mindez – a fogódzó kedvéért – beillesztve a Kijevi Rusz „utódállamainak” didergető telébe, a semmiből ébredő Moszkva gyúlékony faházai közé, és a messzi észak, viking ősökhöz kötődő áthatolhatatlan, sűrű erdeibe. Miközben a háttérben Kalita Iván sarjai taktikáznak a hatalomért, a Horda még rájuk vetülő, de már egyre gyengülő árnyékában, az északi tartományok vazallus bojárjai és házuk népe nem csak rideg vidékük fagyba dermedt valóságával, hanem félelmes mondaviláguk ősi erőivel is meg kell, hogy küzdjenek. S mindeközben a legnagyobb sz@rt szokás szerint a térítő keresztény egyház kavarja…
Katherine Arden, ez a bájos ifjú amerikai írónő olyan otthonossággal kalauzol bennünket az orosz mesevilágban, mintha maga is gyévocs lett volna valaha egy szláv tanyán, akit a kemenceszagú nagyanyó mesélt álomba a vogyanoj és a domovoj, meg a polevik és a boletnik segítségével. S mindeközben bekacsint az ablakon a ruszalka és a megbabonázott, vérszópó upír is.
A szerző ad nekünk egy Vasziliszát, aki ha nem is éppen "Világszép”, de legalább übervagány tiniboszorkány, és egy olyan igazi halálosan fagyos Morozkót, aki meg aztán maga a hamisítatlan rusz coolság megtestesülése. Körülöttük pedig úgy kavarognak az események, mint egy igazi, hamisítatlan buran óriás hópelyhei.

Nincs erre az egész vegyületre jobb kifejezés, mint, hogy végtelenül szórakoztató, csodás hangulatú regény ez. Ne várj semmilyen, százszor csavart, mélységes mondanivalót rejtő, zsánert megrengető forradalmi fantasyt.
Csupán szórakozz jól, mert arra tökéletes!
Félig hunyt szemem előtt még Marija Morevna is feltűnt a kanyarban, @szadrienn szerintem Neked is tetszene…

5 hozzászólás

Katherine Arden: A medve és a csalogány

Katherine Arden: A medve és a csalogány

Gyilkos szél fúj a vad orosz vidéken, messze északon; nagyon rég nem volt ilyen fogcsikorgató hideg. A fák között suttogások, léptek zaja hallatszik. A medve ébredezik, egyre erősebb, és ha eltépi köteleit, talán senki sem állíthatja meg többé.

Vaszilisza zöld szemű, vadóc kislány, aki egy faház kemencéjének melegénél dadája régi időkről szóló meséire alszik el. Napközben lovagol, fára mászik, az erdőket járja; ott érzi igazán otthon magát, az állatok és növények között. De Vászja nem fiú, az a sorsa, hogy nővé érve gyermekeket szüljön és ellássa urát. A kislány már egészen fiatal kora óta tudja, hogy neki nem ezt írták meg, édesanyja nem ezért hozta a világra, mielőtt belehalt volna a szülésbe. Életével együtt különleges tudást adott a kislánynak, olyat, amely megváltoztathatja egész népe sorsát.

Katherine Arden első regénye az orosz mítoszok és népmesék varázslatos világába viszi az olvasót, ahol a csodák mindennaposak, a démonok és manók jelenléte megszokott, ahol ember és természet olyan összhangban élhet együtt, ahogy csak a legendákban lehetséges.

„Ragyogó, sötét és varázslatos tündérmese, de nem csak azoknak, akik szeretik a meséket.”
Library Journal

Hirdetés