Dávidmoly értékelése


Dávidmoly>!
Mark Lawrence: Vörös Nővér

A pénz nem számít, ha valaki vérzik.
*
A győzelem sosem hiba.
*
A lehet és a kell között rövid az út, és nem sok időt hagy a merengésre.
*
Az igazság: balta. Ha megfontolatlanul lendítjük meg, hatalmas köröket leírva vele mindenkit megsebesíthetünk
*
A szavak ritkán segítenek, leányom.

Adott egy haldokló föld típusú science fantasy világ, ahol az emberiség az egyenlítő vidékére szorult a jégfalak könyörtelen nyomásától spoiler, és csak a fókuszhold spoiler állja útját a végső pusztulásnak, de létezik a mágia spoiler, és az spoiler négy törzs leszármazottai a vérükben hordozzák a világegyetem spoiler titkait. Engem tulajdonképpen már itt megvett a könyv, de van további is.
Ott a főszereplő, aki marysue túltoltan tápos kivételes képességekkel rendelkezik, és hamarosan egy harcos apácákat, orgyilkos nővéreket és szent boszorkányokat képző bentlakásos műintézményben találja magát spoiler. Az ilyen karakterek általában elég irritálóak, de szerencsére itt nem ez a helyzet: Nona éppen elég esendő és szerethető, hogy az ember elnézze neki, hogy (szerepjátékos kifejezéssel) jó pár szinttel a korosztálya felett jár. Ezzel amúgy nincs is egyedül az említett intézményben… spoiler
Említést érdemel az a tény is, hogy Mark Lawrence tud írni: ért a karakterábrázoláshoz, a leírásokhoz, a párbeszédekhez, az akciójelenetekhez, a világépítéshez és a cselekményvezetéshez is. Jó arányérzékkel adagolja az információt, nem egyetlen nagy durranásra tartogatja a puskaport, hanem folyamatosan ellát morzsákkal. Nem hagyja leülni az eseményeket, képes céllal és tartalommal megtölteni a főszálhoz nem szorosan kapcsolódó jeleneteket, mert vagy a karaktereket, vagy a világot ismerhetjük meg belőlük jobban, sőt, a későbbi fordulatokat hajlamos megalapozni bennük. A karakterei az írói szándékkal megegyező érzelmeket váltották ki (azaz a főszereplőt és barátait szerettem, az antagonistákat pedig utáltam, és nem fordítva). Az, hogy a stílusa olvasmányos, az oldalak pörögnek egymás után, az olvasó érdeklődését nem béna függővégekkel tartja fent, hanem azzal, hogy érdekes karakterekkel történnek érdekes dolgok, már tényleg csak hab a tortán.
A borító szép, viszont a kötés (az utolsó oldal szerintem dezertálni akar) és a szöveggondozás már hagy némi kívánni valót maga után spoiler; remélem, hogy ez valami egyszeri botlás volt, mert általában ezzel is roppant elégedett szoktam lenni, de itt sajnos nem.
Négy és fél hajószív az ötből.


Mark Lawrence: Vörös Nővér

Mark Lawrence: Vörös Nővér

GYILKOLÁSRA SZÜLETTEM – AZ ŐS IS ROMBOLÁSRA TEREMTETT

A Kegyes Irgalom Kolostorában fiatal lányokat képeznek gyilkosokká. Némelyik gyermekben kiütközik az ősi vér, ritka képességekkel ruházza fel őket, amelyeket halálos vagy misztikus erejűvé csiszolnak-edzenek. Ám még a kard és az árnyak mesternői sem fogják fel igazán, milyen kincsre bukkantak, amikor Nona Grey a csarnokaikba került.
A vérfoltos ruhájú, kilencéves Nonát a bitófa árnyékából ragadják el. Gyilkossággal vádolják, ám ő valami sokkal rosszabbat követett el. Tíz év szükséges ahhoz, hogy a penge és az ököl használatára kitanítsanak egy vörös nővért, ám Üveg apátnő szárnyai alatt sokkal többet el lehet sajátítani pusztán a halál művészeténél. Osztályában Nona új családra – és új ellenségekre – lel.
Bármily biztonságos és elszigetelt is legyen a kolostor, Nona számára nincs menekvés titka és erőszakos múltja elől, amely ezer szállal kötődik a hanyatló birodalom összes sötétségéhez. Érkezése régi viszályokat hív újra életre, kegyetlen küzdelmeket szít az egyházon belül, és még a császár figyelmét is magára vonja.
Miközben haldoklik a nap, és a jég egyre előbbre nyomul, Nona Greynek úrrá kell lennie belső démonain, hogy azokra szabadíthassa őket, akik az útjába állnak.

A többszörösen díjnyertes Mark Lawrence, a Magyarországon is nagy sikernek örvendő Széthullott Birodalomban játszódó könyvei után, egy vadonatúj világba kalauzolja el olvasóit. A Vörös Nővér sokak szerint az eddigi legjobb regénye, amely magával ragadja a régi és az új rajongókat egyaránt.

Hirdetés