Nevox értékelése


Nevox>!
Anthony Ryan: A hamu birodalma

Így hat kötet után azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy Ryan a trilógiák befejező köteteiben a legkevésbé erős. A Hamu Birodalmában végülis összerendezi a szálakat, bemutatja, hogy a fehér serege miként tör a Korvantin Birodalomra és a varesztekre, miután Ferost bekebelezte és a Protektorátus az enyészeté lett, miközben Clay és Hilemore Arradsia belsejében keresik azt, amitől a termékre épülő világ alapjaiban megváltozik. Összességében korrektul befejezte a sok szerteágazó szálat, ügyesen összekötötte a transszal és a különféle aerosztátokkal aaz egyes szereplőket, és rengeteg csataleírást kapunk. A könyv nagy része a fehér serege elleni hadmozdulatokat taglalja, Lizanne cselszövéseit a vareszti családok között, sajnos eléggé háttérbe szorul Hilemore és úgy érzem Clay is elsikkadt a végére. Bele lehet kötni abba, hogy mennyire életképes az, ahogy össze fogja a menekült hajóhadat egy sereggé Lizanne és egy pár hét alatt vadiúj, forradalmi fegyverekkel mennek csatába, melyeket tömegesen gyártanak és használnak az olykor csak ágyútöltelék drákok ellen, de nem ez zavart a regényben. Izgalmasak voltak a csaták, de rengeteg volt belőlük és nem mindegyik volt igazán emlékezetes, sőt volt olyan, ami egész egyszerűen unalmas volt, mivel a drákok tonnaszám történő elölése nem feltétlenül az epikus csaták netovábbja. Ami kiemelkedik, az a tengeri ütközet és persze a végső nagy ostrom. Tetszettek a romlottak tábornokai és a romlott hadsereg belső vezetése, ez továbbra is figyelemreméltó, ugyanakkor kissé elkapkodott volt, ahogy a világ múltjára vonatkozó infomrációk megjelentek, sokkal hatásosabbra és nagyobb ívűre számítottam, különösen a második rész után. A karakterekkel nagy gondba lett a végére, mert például amilyen jól felépítette Braddon-t, vagy éppen a Bütykölőt, annyira eltűntek a végére. Lizanne „übertáp” karaktere éppen a határán volt annak, hogy idegesítsen, de tény, hogy nem túl szimpatikus, hogy mindenhez ért, minden sikerül neki, mindenben megállja a helyét és alig ábrázolja az apjával való ellentmondásos viszonyát. Mégis jól szórakoztam a könyvön ezzel együtt, mivel érdekes a világ, jól egybegyúrta a technológiát és a misztikumot, amolyan steampunk beütésű tecno-fanatsay-t megalkotva, bár a világépítésben még van mit tanulnia.


Anthony Ryan: A hamu birodalma

Anthony Ryan: A hamu birodalma

A Draconis memória-trilógia harmadik, befejező része a nagy sikerű Hollóárnyék sorozat New York Times-bestseller szerzőjétől!

A Vashajó Kereskedelmi Szindikátus hadihajóit több száz éve drákvér fűti, a cég hatalmát a véráldottaknak köszönheti: ők azon kevesek, akik képesek elfogyasztani a drákok véréből készült terméket és szabadjára engedni a benne lakozó félelmetes mágikus erőket. Ám a vállalat világát most éppen az fenyegeti, ami eddig létezésének záloga volt.

Egy elképzelhetetlen erejű, mitikus sárkány éledt fel, bestiák és emberek seregeit gyűjti maga köré, hogy letarolja a világot. A véráldott kalandor, Claydon Torcreek, Lizanne Lethridge, a Szindikátus titkos ügynöke, és Corrick Hilemore, a Szindikátus hajóskapitánya, akiket küldetésük az ismert világ három különböző sarkába vezérelt, közös erővel szállnak szembe a fehér drákkal és szolgáival, a romlottakkal.

A teljes emberi civilizáció jövője forog kockán. A nemrég felfedezett ősi tudással, amelyet sikerült forradalmian új technológiával ötvözni, valamint a váratlan, új szövetségesekkel talán még nincs minden veszve. A győzelem azonban áldozatokat kíván…

Hirdetés