B_Petra értékelése


>!
B_Petra
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Rozsda és Romlás! Lehet, hogy ezért a kijelentésemért a Köd is elvinne, de erre a könyvre rátennék egy halvány romantikus címkét. Lehet, hogy a fintlock, Vadnyugat elemek miatt éreztem, de ez a cifrán barokkos romantikus szálacska, pirulós hölgyekkel teli, újfent bálozós és kissé ugyan de még mindíg ruhafétises iró lejjebb vitte a rajongásfaktoromat az egészen jól kitalált allomantikus világ iránt.
Az allomancia még működik, a ferrukimía sem halt még ki, a finom utalások a régi világra még épp elegendőek, de nem szájbarágósak, a külömbőző vallások és régen elhúnyt gyüjtőjük szelleme még él, új képességek, ötvözött tehetségek is megjelennek, és a detektív szál is elmegy, még ha nem is túl bonyolúlt. Élvezhető a történet valószínűleg úgy is ha nem ismeretesek az előzmények a Ködszerzet trilógiából.
Az író stílusa számomra keveset változott, épp azok a jegyek felismerhetők amik miatt a Ködszerzetet igen nehezen és keserűen olvastam végig, bár üdítő, hogy a két főszereplő férfi, és ugyan még mindíg a nemesek halvány sznobizmusa, felsőbbrendűsége érezhető, nem annyira zavart mint a belső monológok és töprengések, amik Wax-ot kísértik mi-ki is vagyok, mivel tartozom a világnak, hogyan álljam meg a helyem és melyik is az igazi énem, ellen kell vagy akorok-e állni a társadalmi nyomásnak, beállok-e a sorba, vagy különc nobil leszek-e és hódolok-e rejtett erőszaksságomnak, vagy néhol túlbuzgó igazságérzetemnek és a Végeki egyszerűbb bűnüldözést fecsrélem-e a városi dzungel bonyolultabb, kifinomúltabb gonosztevőire? Nem nagyon volt kérdés mi lesz a végkifejlet. Van valami ami zavar az iró stílusában, de kis adagkban még elnézem neki, így valószínűleg kis kihagyás után folytatni is fogom a sorozatát.


Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés