johnjsherwood I értékelése


johnjsherwood I>!
George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok Történetek az Ezer világból

Ez még csak egy stabil négyes, de már minden benne van, amitől a Trónok harca jó. Az első két novellát a szereplők közti viszonyok, feszültségek viszik előre, plusz bővelkednek azokban a horror-elemekben, amelyeket Martin az élőhalottas fejezeteiben kamatoztat. A harmadik, a Csillaglány sokkal cselekményközpontúbb, kevesebbet szöszmötöl a szereplőkkel, ugyanakkor annyira érzékletes, hogy egyre biztosabb vagyok benne: Martin íróként inkább az ilyen alvilági-szegénynegyedes környezetben érzi jól magát, mint a lovagi asztalok mellett (ezt a miliőt a Trónok harcában is jobban megragadja egyébként, mint a másikat, amit inkább csak túlcizellál). A negyedik elbeszélés, Az üvegvirág kicsit esetlenül, de végül is hatásosan gyúrja össze a szereplői kicsinyességét a technológiájukból fakadó lehetőségeik grandiózusságával (amiről felrémlenek a Targaryenek). A féreg házában ismét karaktercentrikus, nagyon szép horror-elemekkel, az utolsó novella pedig mintha ennek az utánlövése volna (bár fordított sorrendben készültek), és ügyesen rejti el a csattanót az olvasó elől a nézőpontok mögé (még ha kellő gyakorlattal amúgy nem nehéz is kitalálni). Összességében tehát tetszett a válogatás, mert minden novellának vannak határozottan jó részletei, ugyanakkor aki ezek alapján ítélné meg Martint, az előbb mindenképp olvassa el a Trónok harcát: ott kapja igazán kiérlelve mindezt.


George R. R. Martin: Éjvadászok

George R. R. Martin: Éjvadászok

Az Éjvadász nevű űrhajó különleges küldetést teljesít. A volkrin nevű idegen fajt keresi, ami a korai legendák és feljegyzések alapján az egyik legrégebbi értelmes faj a világűrben, azonban még senki nem találkozott velük. Most azonban a hajó kis felfedezőcsapata biztos nyomra akadt: egy volkrin hajó helyzetéről szereztek tudomást, és kitartóan tartanak felé, át a sötét örvényeken, az ürességen és a végtelen némaságon. Az útjuk hosszú és mindentől elszigetelt, ráadásul idővel furcsa dolgok és megmagyarázhatatlan halálesetek történnek. A legénység tagjai paranoiával átszőtt, kétségbeesett nyomozásba kezdenek, mielőtt felőrölné őket a totális őrület.

Az Éjvadászok George R. R. Martin sokak számára ismeretlen sci-fi oldalát mutatja be egy pattanásig feszült rémtörténeten keresztül, amit saját szavaival úgy jellemez, hogy a Psycho az űrben. Az 1980-ban írt, Locus- és Seiun-díjakkal kitüntetett, és Hugo-díjra jelölt kisregény Martin egyik legjobb tudományos-fantasztikus története, amelyből nemrég televíziós sorozatot is forgattak. A mű új fordításban található a kötetben, egy kisregény (A Féreg Házában) és további négy novella társaságában, melyek korábban nem jelentek meg magyarul. Mind Martin Ezer világ nevű sci-fi univerzumában játszódnak, ami a Trónok harca világraszóló sikere óta háttérbe szorult, pedig nem kevésbé eredeti és izgalmas történetek helyszíne.

Hirdetés