Belle_Maundrell értékelése


>!
Belle_Maundrell
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái

Valahogy nekem még mindig annyira nevetséges, hogy azon lamentálunk, vannak-e érzései az állatoknak. Szerintem akinek volt már bármilyen háziállata, annak ez nem kérdés. Komolyan mondom, egyre antipatikusabbak nekem a tudósok. Az egérkés kísérlet teljesen kiakasztott spoiler, meg nekem tök fura, hogy nem evidens, hogy pl. a halak is éreznek fájdalmat. Még jó, hogy vannak a világon Jane Goodallok meg David Attenborough-k, aki ellensúlyozzák ezt a sok tudományos elborultságot.
Az egeres dolgot és a felvetett kérdések egyértelműségét leszámítva nagyon élvezetes és érdekes könyv, és pl. a madarakról meg a disznókról elhangzott néhány meglepő és érdekes információ, amit nem tudtam. A bábaként viselkedő disznó iszonyú cuki volt, meg az is, hogy felismerték magukat. És ha már itt tartunk, távol áll tőlem, hogy térítgessem az embereket, de annyira örülök, hogy évek óta vega vagyok, és hogy „húsevő koromban” is csak a csirkemellet szerettem, mert az okos malacokról olvasva kifejezetten szörnyű belegondolni, hogy felzabáljuk szerencsétleneket. Szabadságot a disznóknak, meg minden.
Koko, a gorilla említésének nagyon megörültem, róla már sokat hallottam, és nagyon szeretem. A hős budapesti medve is megmelengette a szívemet, és amikor rákerestem a videóra, akkor rájöttem, hogy már láttam is korábban.
Nekem tetszett, hogy többnyire a német erdőkben megtalálható, illetve a közvetlen közelünkben élő állatokról írt a szerző, talán egyszerűbb is ismerős állatokon keresztül bemutatni a témát. Engem a háziállatok emlegetése sem zavart, nyilván én is velük példálóznék. Szerintem azt nem is lehet elkerülni, annyi személyes tapasztalat kötődik mindenhez. Az íróbácsi egyébként is szimpatikus, nagyon szép és követendő az, ahogy a természetről gondolkodik, és látszik, hogy milyen harmóniában él vele.
Nem ez életem legjobb állatos könyve, de mindenképpen megérte elolvasni, tényleg szívmelengető az egész. És megint olyan inspirálódott környezetvédő-hangulatba kerültem, hogy rögtön lecsapok az első járókelőre, aki eldob valami szemetet, és hegyi beszédet tartok neki Természetanyánkról. :D Na jó, nem zaklatok másokat. Talán. Inkább megfontolom, hogy ellopjam-e a borítót, mielőtt visszaviszem a könyvtárba, mert annyira gyönyörűségesen édesek ezek az őzikék.


Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

A fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket.
Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottja volt. Napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart, több, az erdő és a természetvédelem témakörével foglalkozó könyv szerzője.

Hirdetés