Málnika  értékelése


>!
Málnika
Michael Morpurgo: Flamingó fiú

”…próbálom megérteni, hogy a remény mikor válik hitté, és mi a hit remény nélkül.

A Flamingó fiú ereje a maga egyszerűségében rejlik, egy hihetetlenül szép és példamutató történetet tár elénk. Az emberi gonoszsággal, igazságtalansággal szemben a mély tisztaságot jelképezi a körhinta, a flamingók, és természetesen Lorenzo, Kezia, de még Tize is. Nem az számít, hogy ki roma, ki zsidó, vagy éppen autista, mindannyian, egytől egyig emberek vagyunk. Kezia szépen folydogáló visszaemlékezése ugyanis nemcsak a gyerekkorukra és a második világháború rémséges idejére tekint vissza, nagy hangsúlyt kap a másság gyúnyolása, kirekesztése, elkülönítése is. Ugyanakkor a bizalom, a szeretet, a remény és a hit mindvégig fáklyaként lobognak, megmelengetve az olvasó szívét. A többszörösen körbeérő történet pedig nagyszerűen zárja a regényt.

5 hozzászólás

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

Michael Morpurgo: Flamingó fiú

A történet a dél-franciaországi Camargue egyedülállóan különleges vidékén játszódik a második világháború idején. A sós síkságok és flamingók között, a szülei farmján él egy autista kisfiú. Sok mindent nem ért, azt viszont tudja, hogy kell meggyógyítani az állatokat. Szereti a rendszerességet és a zenét: minden héten kimegy a piacra az édesanyjával, hogy a város körhintáján felülhessen a kedvenc lovára.

Ám egy nap bevonulnak a felfegyverzett németek, és elfoglalják a várost. A szeretett körhinta megrongálódik, a lovak és díszek széttörnek, és már semmi sem lesz ugyanolyan. Aztán, az egyre inkább széthulló világ jelképeként, az egyik katona beállít a farmra, kezében egy sérült flamingófiókával – egy ágyú sebesítette meg, és a fiú az egyetlen esélye a gyógyulásra.

Ám a németek között van egy kedves tizedes, aki talán meg tudja javítani mindazt, ami tönkrement – és együtt talán az egész várost rendbe tudják hozni…

Hirdetés