Arianrhod MP értékelése


>!
Arianrhod MP
Lengyel József: Igéző / Kicsi, mérges öregúr / Oldás és kötés

A neten bóklászva az Igéző című novelláról olvastam valahol, hogy mennyire érthetetlennek tartotta a kritikus, hogy egyáltalán kiadták, sőt, még méltatták is. Ezért megnéztem, hogyan értékelték a molyok. Meglepett, hogy együtt találtam az elbeszélést az Oldás és kötés című másik mű mellett, hiszen valamikor réges-régen az ebből készült film az egyik kedvencem volt. És még csak azt se tudtam, hogy ki volt az írója mindeddig.

@sztimi53 értékelése meggyőzött, hogy ezt nekem azonnal el kell olvasnom, és így is tettem. Nem sorrendben haladtam, először a Kicsi, mérges öregúr ríkatott meg, nem utolsó sorban az élmény ismerős mivolta miatt. Olyan volt, mintha egyenesen nekem íródott volna. A tragédiát szenvtelen, egyszerű módon vetette papírra Lengyel József, és rögtön az jutott eszembe, ha én írtam volna meg, mennyire érzelgős és keserű lett volna a hangvétele. És mennyivel kevésbé ütött volna…

Az első novella után belenyugodtam, hogy ez az olvasmányélményem nem a vidámak közé fog tartozni, és az ismerőssel folytattam, az Oldás és kötéssel. Itt már sokkal több érzelem dolgozik a sorok között, de a stílus maradt egyedi, realista hangú, rövid, velős párbeszédekkel körvonalazott és lényegre törő. A feszültséget sokkal inkább megadja ez a hangvétel, a hallgatásokkal tűzdelt tőmondatok, mint ha hosszas cicerói körmondatokkal filozofált volna az író, és magyarázgatja, amit amúgy sem szükséges.

Utoljára tartogattam az Igézőt, talán mert a címe megigézett, csemegének. És az is, szerintem a két másik kiváló novella mellett ez viszont remekmű. Nem kifejezetten optimista darab, csendesen kesernyés, csöndesen belenyugvó a változtathatatlanba: az emberi természet tüköre. És igen, ez hozzám szól, sokkal inkább, mint a másik kettő. Mert a főszereplő pontosan ugyanarra a következtetésre jut, mint én magam jutottam, és ugyanúgy is választ.

Ritkán találkozom ennyire maradandó élményt jelentő irodalmi alkotásokkal, novellákkal főleg. Életemben két olyan, magyar írótól származó, elbeszélés volt eddig, amelyeket nagyon fiatalon olvastam, és még mindig emlékszem rájuk, az Igéző most besorolt harmadiknak.

És szeretnék én annak a kritikusnak mélyen a szemébe nézni…

6 hozzászólás

Lengyel József: Igéző / Kicsi, mérges öregúr / Oldás és kötés

Lengyel József: Igéző / Kicsi, mérges öregúr / Oldás és kötés

Lengyel József méltatlanul elfeledett, háttérbe szorult magyar író. Művei mindazonáltal a magyar próza gyöngyszemei. A Ciceró Könyvstúdió ezt a hiányt kívánja pótolni e három klasszikus értékű elbeszélés kiadásával.

Hirdetés