Hoacin értékelése


>!
Hoacin
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái

Miközben az állatok változatos érzelmi palettájáról olvastam, ifjú macskánkat élvezettel hülyítette egy szajkó a kertben, egy mókus pedig ellopta a diómat. Ezek a jelenetek tökéletes aláfestést adtak a füllentő kakasok, számoló kutyák, háztetőn élvezetből csúszkáló varjak, félrelépő szarkák, intelligens disznók, macskát örökbefogadó varjak, varjút megmentő medvék, szégyenkező lovak történeteihez. Miért rágja szét dühösen a nyest az autó vezetékeit, és hogyan háborúznak a méhek? Miért veszélyesebb egy bak őzgidát felnevelni, mint egy akár egy komplett farkas almot? Miért nem éreznek télen éhséget a szarvasok? Miért keresi a kánya az emberek társaságát? A brandenburgi kapu közelében kolbászozó róka egyértelműen az egyik kedvencem lett, ahogy a csuda intelligens, erős igazságérzetű hollók is. A bemutatott kutatások alapján ezek a jelzők csöppet sem túlzóak, és az ember ezek után minimum egy varjú havert óhajt magának. A majmokhoz, elefántokhoz, delfinekhez, disznókhoz hasonlóan ők is felismerik magukat, vagy akár környezetüket is a tükörben, ami elég elgondolkodtató. Most írhatnám, hogy ez a tükörtesztes rész milyen izgalmas volt, de hát az egész könyv az volt, végig olvastatta magát, és ahogy a fás előzményt, ezt sem éreztem túlzónak, csak kellemesen nyilvánvalónak.
Két apró kifogásom mégis akadt. Az egyik, hogy a végén a rövid spirituális kitekintés ebben a közegben számomra kissé fura volt. Ha pont az a könyv célja, hogy ezeket a szuper dolgokat, mint az állatok érzelmeinek megléte, végre széles körben elfogadjanak, a tudományos hitelességnek nem feltétlenül kedvez, ha a zárszóban arról elmélkedünk, mennybe kerülnek-e az állatok is. Ez más tészta, más sík, aminek boncolgatására én amúgy vevő vagyok, de pl. taoista tanokról sem egy lexikonból fogok tájékozódni, és komolynak szánt ismeretterjesztés esetén inkább maradjunk a szimpla valóságnál, az is épp elég pompás. :) (De ha következő életemben mégis éjjeli lepke leszek, remélem, a sűrű szőrzetemben kellően fennakadnak majd a pásztázó denevérhangok.)
Másik apró kifogás: nincs benne elég macska. :D
De amúgy tényleg jó és kedves könyv, az ipse pedig még mindig szimpatikus.

„A hollóknak is erős az igazság- és az igazságtalanságérzetük. Ezt olyan kísérletek során sikerült megfigyelni, amelyek voltaképpen az együttműködésre és az eszközhasználatra irányultak. Ehhez egy rács mögött kis deszkát állítottak fel, rajta két darab sajttal. A sajtokat egy kötéllel kötötték össze, ennek végeit a rácson keresztül két hollóhoz vezették. A finomságot csak akkor lehetett elérhető távolságba hozni, ha mindkét madár egyidejűleg és óvatosan húzta a kötél két végét. Az intelligens állatok ezt nagyon gyorsan felfogták; a kísérlet különösen jól működött egymást kedvelő partnerek esetében. Más pároknál azonban előfordult, hogy a sikeres sajtszerzés után a hollók egyike mindkét darabot bekapta. A hoppon maradt fél ezt megjegyezte, és a továbbiakban kerülte az együttműködést mohó társával. Az egoistákat éppenséggel a madarak sem kedvelik.”

12 hozzászólás

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

A fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket.
Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottja volt. Napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart, több, az erdő és a természetvédelem témakörével foglalkozó könyv szerzője.

Hirdetés