CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

Továbbra is csak leborulni tudok Jemisin azon képessége előtt, amivel az érzelmeket és az érzeteket ennyire finoman és hatásosan festi meg, és valószínűleg jó sok idő lesz, mire találkozom még egy szerzővel, akitől az E/2-es narráció nem modoroskodó kínzóeszköz, hanem hátborzongatóan működőképes bravúr. Úgyhogy amit csodálatam eddig, azt csodálom most is – szeretni viszont kivételesen nem tudtam, aminek teljesen szubjektív okai vannak. Van az elvontságnak egy határa, amit az első kettő rész nem, ez viszont átlépett annyira, hogy konkrétan értelmezési nehézségeim legyenek, ami miatt nem jött a flow, és az is kár, hogy pont mostanra időzítettem, amikorra, úgy tűnik, túltelítődtem a fantasyvel. A befejezés-jelleget sem éreztem annyira, vagyis valahogy nem hiszem, hogy ennek a történetnek azok lettek volna a legerősebb pillanatai, a legátütőbb jelenetei, amiket itt olvastam.
Mégsem használnám szívesen a „csalódás” szót, hiszen mindössze kíváncsi voltam, de elvárásokat nem támasztottam. Egy ilyen nem szokványos történet elé nem mertem. És ahogy görgetem az olvasmányaimat, azt kell mondjam, van olyan szerző, akinek jobban szeretem a karaktereit, vagy olyan, aki jobban elkap és visz, vagy akinek jobb a dumája, vagy aki jobban belelát a fejembe, vagy aki kedvemrevalóbban kevergeti a stílusokat, hangulatokat, etc etc etc, de olyan, aki 1) ilyen nagy fába vágta a fejszéjét, 2) és még így is hozta három egymást követő könyvön keresztül a premium minőséget, nincs, csak Jemisin.


N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

N. K. Jemisin: A megkövült égbolt

Hamarosan visszatér a Hold. Hogy ez az emberiség pusztulásának, vagy esetleg valami még rosszabbnak az előjele, az két nőn áll.
Essun örökölte Tízgyűrűs Alabástrom erejét. Reméli, ezzel megtalálja a lányát, Nassunt, és olyan világot teremthet, amelyben minden orogén gyermek biztonságban nőhet fel.
De Nassun számára mindez késő. Az anyja hiába válik képessé az obeliszkkapu irányítására, ő már látta a világ gonoszságát. Elfogadta, amit az anyja soha nem fog beismerni: az elromlott dolgokat nem mindig lehet helyrehozni. Az egyetlen járható út ilyenkor a teljes megsemmisítés.

Hirdetés