ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

EZ NAGYON NEM MACSKÁHOZ ILLŐ HOZZÁÁLLÁS, FŐLEG TŐLED, MAURÍCIUS. CSODÁLKOZOM RAJTAD.

Őszintén? Én is!
Patkányfogó-átiratkén nagyon kíváncsi voltam erre a kötetre, de kicsit pofára is ejtettem magam azzal, hogy Pratchett könyveknél jellemzően nem olvasok fülszöveget. Előre legalábbis nem, utólag sem mindig. Így esett, hogy egyáltalán nem voltam rá felkészülve, hogy a főcímszereplő macska. A gondot mégsem ez okozta, hanem az, hogy Maurícius rendszeresen nem úgy viselkedett, mint egy Igazi Macska, pedig, ha valaki, Sir Terry igazán tudhatta volna, hogy az milyen. De legalább ne hangzott volna el fejezetenként többször is, hogy a macskák mennyire macskák maradnak mindig…
Pedig amúgy jó lett volna, nagyon élveztem a patkányokat, kicsit olyan voltak, mint a Manák korongvilági alteregói, ami nekem csak pozitívum, de Keith és Malícia is jó páros voltak. Természetesen nem maradhatott el a Halál vendégszereplése sem, az a jelenet – szokás szerint – remek volt.

Összességében ez egy jó könyv, bár a Korongvilágon belül, azért a többség köröket ráver. A fentiek ellenére élveztem olvasni, sokat szórakoztam rajta, sokat aggódtam egyes szereplőkért és jó adag gondolkodnivalót is adott, ahogy azt Pratchett-től megszokhattam.


Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói

Ebben a világban patkány patkánynak farkasa…

A Korongvilág minden városában ismerik a patkányokról és patkányfuvolásokról szóló történeteket. Maurícius – a sokat látott, dörzsölt vén kandúr – egy jól képzett patkányokból (és egy ostoba küllemű kölyökből) álló csapatot vezet egy jövedelmező kis turnéra. Egy furulyás és pár patkány rengeteg pénzt tud együtt keresni.

Mármint addig, amíg össze nem futnak valakivel, aki alaposan elhúzza a nótájukat.

Úgyhogy most neki és a patkányainak meg kell tanulniuk egy számukra eddig idegen szót: azt, hogy gonosz…

A Carnegie-medál nyertese

Hirdetés