kriszet_Paulinusz P értékelése


kriszet_Paulinusz P>!
Karin Fossum: Aki mást szeret

Sokáig gondolkoztam mennyi csillagot színezzek erre a könyvre.
Jó volt, de mégsem. Érdekes volt, de taszító is. Nehéz téma ez.

Régóta szeretnék visszakapaszkodni a krimikhez, mert szinte húsz éve nem olvastam egyet sem. Fossum értékeléseit olvasva úgy döntöttem vele kezdem a sort, és tulajdonképpen nem bántam meg.
A történetszövéssel nincsen bajom, a téma viszont sokkoló, de éppen ezért akartam rögtön egy ilyennel kezdeni. Ha elmegy a kedvem, akkor még most történjen meg.
A könyv fogalmazása nyílt és egyszerű, szinte tényként vázol fel mindent, még a szeptemberi meleg napot is, de ennek ellenére mégis valamiféle szépség sugárzik a mondatok mögül.
A szereplők nekem kissé szürkék maradtak, de lehet, hogy csak nekem. Sejer szinte árnyékszerű maradt az érdekes, vázlatos gondolataival. Ugyanakkor a többi szereplő közül némelyik egészen valóságossá vált. Például Reinhardt az őstulok (sajnos ennél találóbb szót nem tudok rá mondani), és Kristine az odaadóan engedelmes feleség. Szívfacsaróan „jól” sikerült az édesanya rajza is.
Megdöbbentett, hogy a felzaklató téma mennyire természetes az írónak, mintha csupán sok színes léggömb közül elvesztenénk egyet. Persze a témában rejlő gyász, feketeség, a szülő őrülete nagyon is valóságos, mondhatni kegyetlenül bántó. Ezt iszonyatosan jól ábrázolta. Az egész történet olvasása közben mozgolódott bennem egy sűrű, fekete rossz érzés. A lelkem és a szívem köré tekeredett és nem is engedett el addig, amíg be nem csuktam a könyvet.
A szereplők közül a másik érdekesség volt a nagyon kövér kisfiú édesanyja. Őszintén ezeket a szülőket nem tudom megbocsájtóan nézni. Hogy tehet valaki ilyet a gyerekével? Hogy lehet ennyire rosszul szeretni? Én sajnos sejtem a választ.
Voltak pillanatok, amikor megsejtettem, hogy a háttérben lesz más is, csak nem tudtam hova tenni a dolgokat, majd a történet végére szép egésszé olvadt össze a sok pillanatkép. Lehet, hogy nem ez Fossum legjobb könyve, de olvasom őt tovább, mert kíváncsivá tett ezzel a szokatlan szemlélő látásmóddal, ahol szinte tényszerűen tud beszélni a legfájóbb dolgokról is.


Karin Fossum: Aki mást szeret

Karin Fossum: Aki mást szeret

A szokatlanul meleg szeptemberi napon egy kiránduló házaspár, Kristine és Reinhardt szeli keresztül a nyugalmat árasztó őszi erdőt. Váratlanul szembetalálkoznak egy nyilvánvalóan zaklatott férfival, aki szokatlan módon nem fogadja Kristine kedves mosolyát, sőt láthatóan sietős léptekkel távozik. Miközben a pár folytatja útját, szörnyű felfedezést tesz: a bokrok tövében megpillantanak egy élettelen testet – egy gyermek holttestét. Ebben a pillanatban életük gyökeresen megváltozik…

Hogy mi okozta a kisfiú halálát? – eleinte még Konrad Sejer, a tapasztalt idős felügyelő sem tudja megmondani. Ám egyben biztos: a tettes pedofil… Telik-múlik az idő, s a kérdések továbbra is megválaszolatlanul feszülnek a levegőben. A látszólag békés vidéki közösség és a környékbeli gyerekek még fel sem ocsúdtak tragédiából, amikor újabb kisfiú tűnik el…

Hirdetés