Szentinel értékelése


>!
Szentinel
Jack Vance: Cugel's Saga

Ezzel a kötettel maradéktalanul elégedett voltam. Nem csak hozta az előző rész színvonalát, de még érezni is lehetett Jack Vance stílusán a fejlődést. Most már nem tolja annyira nagy mennyiségben a szinonimaszótárt, így a szöveg csak annyira szépen és változatosan van megírva, hogy ne akassza meg az olvasás élményét.

Cugel – aki az előző kötet végén megint bebizonyította, hogy csak a tükörben lel olyan barátra, aki el is hiszi, hogy Ravasz – ismét a világ végéről vergődik haza, útja során pedig megannyi kalandot él át, érdekes kultúrákkal találkozik, és furcsa embereket ismer meg. Most is megpróbál ravaszkodni, felemás sikerrel. Akkor nevettem egy nagyot, mikor egy olyan bolond ember verte át, akiről mindenki tudta, hogy bolond, csak Cugel nem. A történet még mindig úgy működik, mint a korábbiak. Egymástól különálló novellaként is értékelhetők, de most érzem azt az összetartó kapcsot, mely a The Eyes of the Overworldből hiányzott. A könyvet pedig sikerült Vance bácsinak zseniálisan lezárnia. Méltó Cugel karakteréhez, ugyanakkor felismeri, hogy a szeretnivaló köpönyegforgató kicsit megváltozott.

Hogy őszinte legyek, hiányozni fog ez a nyomoronc Cugel. Annak ellenére, hogy egy kétszínű, szóforgató hazug disznó, nem tudtam nem megkedvelni, vagy utálni, mert mindig pórul járt. Ravasz Cugelnek ott a helye a legjobb fantasy főszereplők panteonjában, mivel a maga idejében még igencsak friss, egyedi figura volt; Vance évtizedekkel előzte meg a manapság divatos antihősöket. Vance tisztában volt vele, hogy hiába Cugel a főszereplő, nem szolgálhat követendő példaként. Ez pedig üdítő az olyan grimdark történetek között, ahol a hőst csak egy hajszál választja el a gonosztevőtől, és az írók ezt menőnek állítják be.

Itt akár véget is érhetne a történet, de Vance írt még egy könyvet a szériába. Hamarosan arra is sort fogok keríteni, bár abban biztos vagyok, hogy a Cugel's Saga a Haldokló Föld meséinek csúcspontja. Ennél jobb szerintem nem lehet.


Jack Vance: Cugel's Saga

Jack Vance: Cugel's Saga

Pity poor Cugel. Not for nothing is he known as the Clever, hero of a hundred mischiefs. But this time the Laughing Magician has triumphed – and Cugel is marooned, penniless, half a world from home. His return to Almery will be extended and exhausting. And Cugel has only his flamboyant resourceful cleverness to rely upon. A lesser mortal might quail, but Cugel…is Cugel.

Hirdetés