Noro  értékelése


>!
Noro 
D. B. Jackson: Időjárók

Egy világ, ahol az időutazás a közönséges mágikus módszerek egyike. Az Átlépőknek nevezett, felbérelhető varázstudók jó pénzért visszaugranak egy-két napot az időben, hogy figyelmeztessenek egy hibára, rossz döntésre. De mi történik, ha egy uralkodó egy több évre visszanyúló nemzetközi konfliktust akar semmissé tenni, kvázi megpróbálja megváltoztatni a közelmúlt történelmét?

Baromi jó ötlet, hihetetlen lehetőségekkel, a megvalósítás mégis elképesztően lapos.

A könyv legnagyobb hibáját abban látom, hogy egyáltalán nem törődik a mágusok lelkivilágával. Utazol az időben. Meg tudod változtatni a valóságot. És fél percnyi gondolkodás után feláldozod magad, csak mert egy semmi kis sziget királya kedvesen mosolyog rád? Honnan ez a naiv szolgalelkűség, amely az Utazókat, vagyis a téridő mágusait teljesen áthatja? Minél erősebb egy varázsló, annál kevésbé fog kiszolgálni egy feudális társadalmat. Ezt én Scott Lynch első törvényének nevezném, mivel talán ő illusztrálta a legjobban a Locke Lamora hazugságai mágus-maffiájában.

Általában véve is úgy tűnik, hogy e világ lakói egyszerűen nem értik, milyen erők vannak a birtokukban. A jelek szerint soha senki nem élt még vissza az időutazás hatalmával, egészen a könyvbeli események kezdetéig. Én arra számítottam, hogy legjobb esetben Az időutazás napja, de legrosszabb esetben is legalább a Terminátor világképe köszön majd vissza fantasy verzióban, ahol az időt mint fegyvert használják a világ uralkodói. Ez lenne a logikus. Nem pedig az, hogy több száz év aktív varázslás után először rúgják fel a szabályokat, és még az idődémonok is csak néznek ki a buksi fejükből, hogy mi történhetett.

A regény stílusa szintén nem nyerte el tetszésemet. Leginkább egy egész estés családi Disney-filmre emlékeztetett, amelynek hősei mindig helyesen – ámbár kissé naivan – cselekszenek, mindig találnak önzetlen segítőtársakat, és még végtelenül udvariasak is közben. De az ellenfelek is kínosan tökéletesek – mint a felbérelt zsoldosok, akik inkább feláldozzák magukat ahelyett, hogy teljes joggal mentenék a bőrüket. Nevezzük talán kiscserkész fantasynek, ami abban különbözik az ifjúságitól, hogy próbál felnőttes témákat is érinteni, csak mindig lepattan róluk anélkül, hogy azok különösebb nyomot hagynának rajta.

1 hozzászólás

D. B. Jackson: Időjárók

D. B. Jackson: Időjárók

A tizenöt éves Tobias Doljant arra képezték ki, hogy az időben utazzon. Szolgálatra hívják a daerjeni uralkodó udvartartásába, ahol IV. Mearlan arra kéri, utazzon vissza tizennégy évet az időben, és akadályozza meg azt a régóta dúló háborút, ami romlást hozott egész Szigetvölgyre. Tobias elvállalja a feladatot, noha az utazás velejárója, hogy megkétszerezi az életkorát. Ám a fiú érkezésekor olyan eseményekkel szembesül, melyekre a legkevésbé sem számított – és ebben a múltban neki kell felépítenie a jövőt…

Hirdetés