vicomte P értékelése


vicomte P>!
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

A megrendültségtől még mindig nehezen találom a szavakat.

A Tükörbirodalom után úgy éreztem, hogy szükségem van egy olyan regényre, ami tiszteli az olvasóját és olyan történetet akar elmesélni, amely azokról az emberi lélek mélyén kavargó félelmekről, reményekről és kétségekről szólnak, amelyek hol keserűen bugyognak fel, hol pusztító indulatoktól terhesen robbannak elő, hol pedig csendes elfogadással és belenyugvással szivárognak a felszínre.

Hobb ebben a trilógiájában visszatért a Hat Hercegség területére és újból az immár érett férfikorba lépett FitzLovag és a Bolond kerül a történet középpontjába. Fitz a világtól elvonultan él Éjszem és egy általa nevelt árva fiú társaságában. A könyv első harmadában ráérősen csordogálnak az események – ahogy egyre-másra jelennek meg Fitz életének régi szereplői apró de nagyon is emberi drámák bontakoznak ki: a felelősségről, az hitről, a bizalomról. Fitz pedig bármennyire is ódzkodik és igyekszik elzárkózni attól, hogy ismét részévé váljon a Látnokok királyi családjával kapcsolatos eseményeknek, de amikor kiderül, hogy a hozzá hasonlóan az Ösztönnel és a Mesterséggel – ezzel a két látszólag eltérő mágiaformával – megáldott (vagy megvert) királyi herceg spoiler eltűnt az udvarból, mégis felkerekedik és visszatér a gyerekkorának helyszínére, Kosvárba.
A történet innentől kezdve nagyobb lendületet vesz, de továbbra is elsősorban a karakterek közötti feszültség és dinamika mozgatja a cselekményt. A Hat Hercegség lakóin ismét eluralkodott Ösztönhasználók iránti megvetés és gyűlölet, ám az Ősi Vér (ahogy magukat nevezik) nem tűri el, hogy a tagjait felkoncolják és egy különösen szélsőséges csoportjuk bosszút esküszik, és a mágiájukat felhasználva próbálják radikálisan megváltoztatni a hatalmi viszonyokat. spoiler

Hobb anélkül foglalt állást a kirekesztés és megkülönböztetés ellen, hogy beleesne a kisebbségek és az elnyomottak pozitív diszkriminációjának csapdájába: pontosan tisztában van vele, hogy a szenvedésnek és megvetésnek kitett csoport tagjai között sokkal könnyebben gyökeret ver a gyűlölet és a fanatizmus, mint a szelíd megértés és belenyugvás. És azzal is, hogy bármilyen elnyomott kisebbségről is van szó, azon belül hangadóvá gyakran olyanok lesznek, akik nem kevésbé megvetendőek, mint azok, akik ellen felkeltek.
S mivel az Ösztön mágiája az emberek és állatok kapcsolatán alapul, Fitz megvénült, zsémbes farkasa, Éjszem mellett számos egyéb társállat is feltűnik, akik minden szempontból az emberekkel egyenrangú szereplői a könyvnek. Ők ugyanolyan fájdalmas döntéseket hoznak, mint a gazdáik, és gyakran bizonyulnak sokkal bölcsebbnek és nagylelkűbbnek, mint azok.

Biztos voltam benne, hogy Hobb-ban nem fogok csalódni, de az, hogy képes volt 1000 oldalon keresztül hol a torkomat, hol a szívemet összeszorítani csak a szavai erejével, ismét megerősítette a hitemet, hogy a legjobbak között van a helye.

16 hozzászólás

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

„Fantasy a javából. Robin Hobb könyvei igazi gyémántok a tengernyi cirkon közt.”
– GEORGE R. R. MARTIN

Látnok FitzLovag tizenöt évig önként vállalt száműzetésben élt, és szinte mindenki halottnak hitte. Egy nap azonban elszigetelt életét látogatók zavarják meg: régi mestere, aki az orgyilkosok módszereit tanította meg neki; egy vajákos, aki rég elveszett szerelmének visszatértét jósolja, valamint a Bolond, a Fehér Próféta, aki arra ösztönzi, hogy teljesítse be a végzetét.

Amikor aztán Kötelesség herceg nyomtalanul eltűnik az eljegyzése előtt, amely a Hat Hercegség békéjéről hivatott gondoskodni, Fitznek és társának, Éjszemnek nincs más választása: vissza kell térniük Kosvárba, hogy az ügy végére járjanak, és a Bolond, valamint az udvari vadászmester segítségével megtalálják és hazavigyék a trónörököst.

Azonban még Fitz sem számít arra, ami rájuk vár…

Hirdetés