Razor SMP értékelése


Razor SMP>!
David Gemmell: Legenda

A megboldogult Chaos Ultrának sokat köszönhetek. Ugyan cirka 5 évig csak egyetlen szám volt meg – a 23/24-es duplaszám –, de az bőven említett annyi fantasy és sci-fi világot, valamint szerzőt, hogy jó pár évre előre sikerült magam betáblázni. Itt találkoztam először David Gemmell nevével is egy Király a kapun túlról ismertető keretében, mely az előzmény közvetve az Egri csillagokhoz hasonlította. Nos, a hasonlat telitalálat.
Gemmell első regénye nekem sorrendben már a hatodik volt, így azért éreztem rajta, hogy még egy mondhatni kezdő író regénye, ugyanakkor itt is megmutatkozik a szerző azon képessége, hogy két mondatban komplett karaktereket építsen fel, ráadásul nála még a „rosszak” egy részének is van egy fajta sajátos becsülete.
A történet viszonylag egyszerű, tényleg tiszta Egri csillagok: a törökök helyett itt a több százezres nadír horda van, Eger vára helyett Dros Delnoch erődje, Dobó helyett pedig a Legendás Druss, a csatabárddal harcoló öreg harcos.
Gemmell hozza a tőle későbbiekben megszokott színvonalat: ugyan a tényleges ostrom kb. a regény felét tölti csak ki, a regény első fele sem telik unalmasan, nagyon élvezetesen építi fel a karaktereit, szép apránként ismerjük meg mindannyiuk múltját. Különösen igaz ez Drussra, akiről a regény elején csak annyit tudni, hogy nagy harcos, aztán hol itt, hol ott mesélik el egy-egy múltbéli cselekedetét. (Hogy aztán évekkel később ezek is tényleges megírásra kerüljenek.)
Nagyon elégedett voltam ezzel a regénnyel, szerintem kezdő fantasy olvasóknak is bátran a kezébe adható.

>!
Delta Vision, Budapest, 2005
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637041435 · Fordította: Máyer Júlia
2 hozzászólás

David Gemmell: Legenda

David Gemmell: Legenda

Druss, a Csatabárdok Kapitánya élő legenda. Az óidők háborúinak hőse felköltözött a hegyek közé. – a hírnév és dicsőség helyett magányos nyugalmában várja a megváltó halált.
A Drenai Birodalom leghatalmasabb erődítménye Dros Delnoch – ható óriási fallal körülvett bevehetetlen vár. S most, hogy a Birodalom csatát veszít csata után a Nadír hordák ellenében, ez az utolsó erősség, amely még áll, s amely még feltartóztathatja a támadó nomádokat. Egyetlen halvány esély mutatkozik csak a győzelemre: ha Druss a várvédők élére áll…

A Dreina nép sorsa egyetlen vénséges vén, mogorva öregember kezében van, aki talán már a harc művészetét is elfelejtette…

Hirdetés