gesztenye63 MP értékelése


gesztenye63 MP>!
Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Elfogult vagyok. Lőrinczy Judit valamikor még Sztálingrád ingóköveivel beírta magát privát irodalomtörténetembe. Azóta nehezen mozdul onnan. Még akkor sem, amikor egy alkalmanként weirdbe hajló, MIéville városait idéző, majd a bardo örök körforgását felcsillantó fantasyt ír sárkányokkal, varázslókkal, elkötelezett tudósokkal és a fura város elvetemült hatalmi harcaival, rejtélyes küldetéssel és a múlt fortyogó, sötét titkaival.
Telve van ez a regény kettősséggel – talán ezért is találja meg nehezebben olvasótáborát, mint a fent említett alkotás. Gondvánában elválik egymástól és mégis könnyedén egymásba tűnik a nyersen, színtiszta logikával felépített világ, majd a világot körülölelő, újabb és újabb világok apránként feltünedező hagymahéjai. A zártság, a védettség erőszakos biztonsága látszólag ütközik a szabadság, a tudás feszítő, soha nem múló, kényszerű vágyával. Ebben a regényben senki nem az, akinek látszik és az eszmék, az indíttatások sem oda mutatnak, ahová elsődlegesen képzelnénk.
Számomra ez a regény minden szépséges mondatával, csodálatos jelképrendszerével, alig leplezett sejtetéseivel, utalásaival, maga az örök keresés, a kínzó vágyakozás, a nagybetűs Út óhajtásának és soha meg nem találásának regénye. Tudom, hogy az írás tele van metafizikus értelmezéssel, de én akkor is, csak a szereplők lelkének mélységeiből akartam látni mindent. Nem is tagadom, hogy az első fejezetektől emocionális alapon tekintettem a szövegre. Okszána és Aiorann szemszögéből akartam látni a mérföldes távlatokat, Abe szemével akartam az elérhetetlen, örök vágyálom felé sóvárogni, de az Idegen szemével is látni óhajtottam a végtelent, a földöntúli, mindenek fölötti – szinte nem is létezhető – tudást.

Csodálatos ez a regény. Bármi, amit még írhatnék róla, az csupán a történetről magáról szólna, vagy már leíratott mások – többek között @Odett – által. Úgy gondolom azonban, hogy az igazi értéke pont abban rejlik, hogy a következő száz olvasó újabb százegy értelmezéssel és még több látásmóddal gyarapítja majd Gondvána történetét.
Feltétel nélkül ajánlom. Kérlek légy a szöveghez türelmes, tölts el minél több időt Gondvánában, hogy befogadd a valóságait és a világ is elfogadjon Téged!

5 hozzászólás

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Lőrinczy Judit: Elveszett Gondvána

Néhány hét alatt bejárható tartomány a világ, amelynek határán túl megzavarodik a valóság. Abe Kaledon, a fiatal tudós ezt a különös sávot kutatja, ám elmélete a határ természetéről felborítja a tartomány szívének, Sadness Springs városának kényes hatalmi egyensúlyát. A melankólia forrásaira épült városban a munkások és vezetők, emberek és hártyások között feszülő ellentét forrpontra jut: Abe felfedezése és a titokzatos iparmágnás, Gustavo Omerigo expedíciója olyan titkokat szabadít el, amelyeket nem lehet többé elrejteni.

Lőrinczy Judit, az Ingókövek szerzője új regényében egy társadalmi feszültségektől terhes városból vezet el egy olyan birodalomba, ahol a valóság törvényei érvényüket vesztik.

Hirdetés