Zsoofia értékelése


>!
Zsoofia
Naomi Novik: Ezüstfonás

Holy moly, ez jó volt.
Az egyedüli negatívumként a végtelen mennyiségű és az alkalmanként rosszul kiválasztott nézőpontkaraktereket tudnám említeni (az öcsi nézőpontját az esküvőn pl nem értem, akkor mind Irinának, mind Mirjemnek sokkal több vesztenivalója volt, az ő szemszögük jóval többet hozzáadott volna a fejezet súlyához). Ettől eltekintve viszont abszolút korrekt.

Nagyon értékeltem, hogy a három főszereplő leányzó folyamatosan új lehetőségeket teremtett magának lényegében a semmiből azzal, hogy újrakeretezték a szituációkat. Ezt három különböző szinten megvalósulva (nemes, kereskedő, paraszt) igazi ínyencség, abszolút tudom ajánlani azoknak, akik cselekvőképes karakterekről akarnak olvasni.

Mágikus mese, nem annyira arcbatolós módon, mint a Halhatatlan, de érezhetően megjelennek népmesei elemek. Illetve a Rumpelstiltskin-áthallások, amiben az a legcsodálatosabb, hogy a vártakkal szemben nem a sztarik viseli ezt a szerepet, hanem Mirjem, a zsidó pénzkölcsönző. Pont emiatt nagyon szépen kiforgatja a zsidó sztereotípiát, amiért minden tapsot megérdemel.


Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

Hirdetés