Razor SMP értékelése


>!
Razor SMP
Szilágyi Zoltán: Acélgólem / Acélsereg

Nem sok steampunkot olvastam ez idáig, regényt emlékeim szerint talán egyet se, így aztán nem is hasonlítanám a Káoszszív első két részét más művekhez. Mindenesetre a fülszöveg meggyőző volt, a robotos dolgok nálam előnnyel indulnak.
Az első rész, az Acélgólem, terjedelmét tekintve inkább kisregény, de tökéletes bevezető a világba. Az első világháború vége felé felbukkan a címadó Acélgólem, amit aztán a harcoló felek mindegyike megpróbál megszerezni. Honnan jött, ki irányítja, mi a célja, senki nem tudja, így aztán az olvasó a szereplőkkel együtt tapogatózik a sötétben.
A második rész, az Acélsereg időben és spoiler visszaugorva kezd, és bemutatja az Acélgólem keletkezésének körülményeit, valamint az előző rész szőke négerének, Jabarinak a származását. Ez a múltidézős rész főleg az előző részbeli kérdéseket válaszolta meg, bár így is tartogatott izgalmakat, az első rész végi szálak folytatásától pedig rákapcsolt a regény, ráadásul a világa is kitárult, és kiderült nem kevés dolog a spoiler.
Karakterek terén szerintem jól szuperál a regény, senki sem tökéletes, mindenkinek megvan a maga hibája és/vagy sötét folt a múltjában, ugyanakkor mind szerethetőek voltak a maguk módján. spoiler A regény elején néhány párbeszédet még kicsit csikorgósnak éreztem, de később ez megszűnt, ráadásul a poénok is jók voltak, nem éreztem erőltetettnek a humort.
Jöhet a befejezés!

>!
Főnix Astra, 2018
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632655
2 hozzászólás

Szilágyi Zoltán: Acélgólem / Acélsereg

Szilágyi Zoltán: Acélgólem / Acélsereg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1917.: küszöbön áll az első világháború befejezése, ám egy rejtélyes gépezet feltűnése széthullással fenyegeti a kialakult szövetségeket. Mindenki célul tűzi ki a szerkezet megkaparintását, hogy a segítségével átvegye az uralmat a bolygó felett.
A brit főparancsnokság utasítására egy katonákból és tudósokból álló csapat indul útnak, hogy a fronton átverekedve magát elpusztítsa az Acélgólemet, és megakadályozza a katasztrófát. Hőseink azonban hamar rádöbbennek, hogy a Föld csupán apró homokszem abban a kaotikus, gőz uralta multiverzumban, amelyet a misztikus káoszszívek uralnak, és ha nem tesznek semmit, az egész világegyetem darabjaira hullik.

„[Az acélgólem] gyors, pörgős, ugyanakkor minden momentumában alaposan átgondolt” (Tóth Éva, ekultura.hu)

“Nagyon tetszett az egész, ahogy az átgondolt – sok lehetőséget tartogató – univerzum is, kíváncsi vagyok, hová növi majd ki magát.” (Profundus Librum blog)

„Utazás közben, a metrón olvastam Szilágyi Zoltán Acélgólemét. Elfelejtettem leszállni!” (Harrison Fawcett, író)

Hirdetés