fekiyeti79 P értékelése


fekiyeti79 P>!
Soren Ward: Leceai játszma

Kicsit félve kezdtem neki a regénynek, s ennek az az oka, hogy az alaptól, ami köré a történet épül, egyszerűen kivert a víz. Nagyon zanzásítva: egy férfi, aki a híres leceai íjászversenyen akar bosszút állni a szervezők által rajta ejtett sérelmeken.

Láttam néhány Robin Hood feldolgozást, egyet-kettőt többször is, és úgy éreztem, nem feltétlenül fog érdekelni egy „újabb átirat”. Szerencsére ilyen téren nagyot csalódtam! Ugyan az összképet nézve túlzottan nem lőttem mellé a hasonlóságot illetően, de ez ki is merült az íjászversenyben és az „aktuális hatalom megdöntésére” irányuló törekvésben. Ezek mellett ez a regény teljesen más, mint a sokak által ismert hőseposz.
Kezdve azzal, hogy itt a szereplők abszolút nem hősök. Mindenkinek van vaj a füle mögött, és a legtöbbjüket eleinte nem is érdekli más, csak a saját céljaik, a megvalósításukhoz szükséges eszközökre való tekintet nélkül.

Soren Ward mesélőkéjének köszönhetően elejétől végéig érdekes/érdekfeszítő ez a mindössze öt napot felölelő regény, annak ellenére is, hogy az egyharmadáig nem történik szinte semmi. Tehát az első két nap viszonylag eseménytelen; főszereplőink megérkeznek Leceába, megismerjük(?) őket, ők megismerkednek más (kulcs)szereplőkkel, „felfedezik” a várost, közben szövögetik a terveiket. Azonban egyre több rejtély és kérdés merül fel, szóval abszolút leköti a figyelmet.
Ezt a „felvezető” részt a verseny második (a történet harmadik) napja zárja. Az elsővel ellentétben, ahol a selejtező csak említés szintjén van jelen, itt már a döntőbe jutás küzdelméről, az érmelövészetről is részletes, szemléletes és izgalmas leírást kapunk.
A negyedik naptól aztán felpörögnek az események, amikről nem szeretnék részletesen írni, spoiler elkerülése végett. Legyen elég annyi, hogy az íjászverseny NEM a régény csúcspontja. ;)

Annyit azt hiszem elárulhatok, hogy a színen feltűnik három Bahrudzsából megismert szereplő is, és mivel róluk külön nem kapunk információt, szerintem érdemes ezt a regényt a Feketepart után olvasni. Csak, hogy képben legyünk vele, kik is ők. Egyébként attól függetlenül is olvasható.

Összegezve; kezdeti félelmem ellenére megint egy fantasztikusan jó történethez volt szerencsém Ammerúniából. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kard és boszorkányság-féle fantasyt.

2 hozzászólás

Soren Ward: Leceai játszma

Könyvtár
Soren Ward: Leceai játszma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Halcon hitében megrendült Folyóvölgy és az ördögökkel paktáló Feketepart határvidékén ősi kikötőváros falait ostromolja a tenger. Ez Lecea, észak és dél ütközéspontja, egy izzásig felhevített üst, melyben színes és vadul lüktető emberáradat kavarog. Az üstöt a Céh emberei vigyázzák, behálózva csakúgy az alvilágot mint a legfelsőbb lovagi köröket. Irányításuk alá tartozik a leceai íjászverseny is, amelyre a Királyság minden sarkából érkeznek jelentkezők…

Az idei évad eleinte kevés meglepetést tartogat: a döntőre esélyes öt versenyző közül négy a Céh saját embere. Valaki azonban egész vagyont tesz fel az ismeretlen ötödikre… Valaki nyíltan ujjat húz a Céh fejvadászaival… Az első gyilkosságot újabbak követik… A kikötőben eközben feltűnik a feketeparti máguskirályok egyik hadigályája…

A Céh besúgói egy bosszúra szomjazó kalandozóról és egy mindenre elszánt varázslónőről suttognak. Valóban ők lennének a vihar előidézői? Ha igen, vajon mi lapul még a tarsolyukban? Merthogy a Királyság hatalmasságai – így vagy úgy –beszállnak a kirobbanó árnyékháborúba.