havrillas értékelése


>!
havrillas
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Nagyon komolyan és részletgazdagon felépített világ ez, ami az elején egy nagy katyvasznak néz ki, mert nem tudod, ki kicsoda, mit jelentenek a nevek, vagy úgy általánosságban a szavak. De aztán, miután letisztult az egész, látszik, hogy hihetetlen fantázia kellett hozzá.
A három szálon és idősíkon futó történet sok fordulatot tartogat. Szienit szála egy idő után kicsit átfordult unalmasba, de csak pár fejezet erejéig, utána már sokkal izgalmasabb volt. Ez a nő igen kalandos életet élt. Damaya szála főleg amiatt volt érdekes, mert itt fejtették ki leginkább, miből is áll az orogénia, ami nagyon menőnek hangzik. Essun pedig egy fájdalmakat elszenvedő, de még mindig küzdő anya, aki a már kezdődő világvégében vándorolgat, hogy megtalálja a lányát. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült rájönni a három nő közötti kapcsolatra. Ennek ellenére meglepő volt, amikor a helyükre kerültek a kis darabkák. A könyv férfi főszereplője, Alabástrom elég rejtélyes, talán a legösszetettebb karakter, főleg a végén kiderültek miatt.
Ez már a keményebb fantasyhez tartozik, ennek ellenére tetszett, folytatni is fogom, mert hihetetlenül megfogott.


N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.

Hirdetés