ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Cixin Liu: A sötét erdő

A világegyetem egy sötét erdő. Minden civilizáció egy fegyveres vadász, aki kísértetként oson a fák között, lágyan félresöpri az útjában lévő ágakat, és próbál hangtalanul haladni előre. Még levegőt is óvatosan vesz. A vadásznak óvatosnak kell lennie, mert hozzá hasonló vadászok lopakodnak szerte az erdőben.

Az, hogy életben maradunk, nem elég ahhoz, hogy biztosítsa az emberiség túlélését.

A Sötét erdő egészen más, mint elődje, A Háromtest-probléma. Kevésbé gördülékeny, ugyanakkor sokkal átgondoltabbnak is éreztem. Nem egy egyszerű olvasmány, megköveteli magának az időt az agyat és a figyelmet, de meg is hálálja.
A három nagy fejezet (?) három jól elkülöníthető részre osztja a könyvet. Bár az érzés végig jelen volt, főleg az elsőnél (A Falképzők) jutott eszembe rendszeresen, hogy Liu mintha nem tudta volna eldönteni, hogy sci-fit vagy filozófia könyvet írt, így a végeredmény kicsit mindkettő. Persze figyelembe kell vennem, hogy az író mégiscsak kínai, akik – töredékes ismereteim alapján – eléggé hajlamosak a filozóia-szintű töprengések és mindenféle hosszas leírások/szóvirágok alkalmazására. spoiler
A második részt (A varázsige) első sorban preapokaliptikus készülődésként értelmeztem. Nagyon tetszett, ahogy különböző szálakon, különböző elgondolások alapján próbáltak felkészülni arra, amire igazából nem is lehet. Az elején még abszurdnak gondoltam a Falképző projekt alapötletét, de mind az ötletek, mind pedig a rájuk adott reakciók komolyan átgondolt írói stratégiáról árulkodnak.
A harmadik rész (A sötét erdő) ugrik majd’ 200 évet az előzőekhez képest, és alulról 300 oldalban, egy történeten belül több jövőképet is elénk tár. spoiler. Talán ez volt a kedvencem a három nagy részből, bár nem tudnék egyértelműen választani.

Összességében jó könyv, de nehéz volt olvasni. Lévén, hogy a hangsúly nem a történeten van, hanem a világon a szereplőkön és a gondolatokon, mindenre nagyon oda kell figyelni.


Cixin Liu: A sötét erdő

3.195 FtOlvasók Boltja ·
3.999 Ft –20%
3.399 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.999 Ft –15%
3.399 FtLíra ·
3.999 Ft –15%
3.399 FtSzukits ·
3.999 Ft –15%
2.659 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.799 Ft –5%
Könyvtár
Cixin Liu: A sötét erdő

A Föld teljes lakossága tisztában van vele, hogy az idegenek hajói úton vannak a naprendszerünk felé. Négyszáz év múlva fognak megérkezni, és akkor elözönlik és leigázzák a bolygónkat. Az idegenek földi segítőit már sikerült legyőzni, de itt vannak közöttük a sophonok. Ezeknek a szubatomi részecskéknek a segítségével a trisolarisiak mindent le tudnak hallgatni, így sebezhetővé válik az érkező flotta elleni védelmi terv is. Az emberi elme marad egyedül hozzáférhetetlen az idegenek számára – erre épül a Falképző projekt.

Négy kiválasztott ember megkap minden létező erőforrást, hogy egyenként előálljanak egy-egy titkos tervvel, melybe senkit sem avatnak be – nehogy a sophonokon keresztül az ellenség is megneszelje a részleteket.

Mi jár a Falképzők fejében? Azt még földiek sem tudhatják, hiszen csak így lehet megőrizni a bolygó biztonságát.

A négy Falképző közül hárman befolyásos államférfiak és tudósok, egyet azonban előzőleg senki se ismert. A kínai Luo Ji csillagász és szociológus számára hamar kiderül, hogy a négy falképző közül ő az egyetlen, akinek a trisolarisiak a halálát kívánják.

„Tényleg képes lesz egyedül visszamenni? Két civilizáció fennmaradása függ attól, hogy maga életben marad-e.”