Evna értékelése


Evna>!
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Elég szegényes az eddigi Bulgakov olvasmánylistám, csak a Mester és Margaritát és a Moliére úr életét olvastam. Mivel ez a kötet elég átfogóan jelenteti meg Magyarországon az író rövidebb műveit, kicsit átfogóbb képet kaphatunk a stílusáról, az életéről, a munkásságáról, mint az előbb említett két regény elolvasásával.
Persze egyszer sem állítom, hogy ez kizárólag előny. A darabok nagyon változó témájúak és minőségűek, Bulgakov maga is bevallja, hogy tárcáit néha igénytelenül, rövid idő alatt csapta össze a megélhetés érdekében, hogy közben fontosabb írásaira koncentrálhasson.
A könyv igen hosszú, és az aktualitása is elég vegyes. Számomra nehezen volt olvasható-értelmezhető az a történet, aminek a gyökere az akkori társadalmi-politikai berendezés vagy a háborús helyzet. Ugyanakkor ma is frissek a bürokráciáról szóló, szatirikus hangú sztori, mint a Csicsikov kalandjai.
A kedvencem egyértelműen a nyitódarab, az Egy fiatal orvos feljegyzései volt, mely különálló írásokként jelentek meg, és most először rendezték őket időrendbe. Végtelenül izgalmas, ahogy az életrajzi ihletésű rövid szösszenetekben egy frissen végzett orvost követhetünk „a világ végére”, ahol egyedül kell megállnia a helyét tapasztalat nélkül, gyakran a legextrémebb körülmények között. Talán nagyobb terjedelme miatt, de a főhős közel tud kerülni hozzánk, átérezzük mind magabiztosságát, mind annak hirtelen megfogyatkozását; tehetetlen küzdelmét a vidéki emberek konokságával és egyszerűségével.
Bár kicsit több figyelmet és türelmet igényel, mindenképpen ajánlom, ha mást nem is, az említett Egy fiatal orvos feljegyzéseit, mert az tényleg kiemelkedően jó. Talán érdemes a végére hagyni. Javaslom az utószó elsőként való elolvasását, hiszen így többletinformációval vág az ember neki az olvasásnak – én ezt mindig jobban szeretem előrevenni, így már van a fejemben valami az íróról, a körülményekről.


Mihail Bulgakov: Acéltorok

Könyvtár
Mihail Bulgakov: Acéltorok

Mikor Mihail Bulgakov elbeszéléseit, tárcanovelláit és karcolatait gyűjtöttük egy kötetbe, arra törekedtünk, hogy az 1989-es, ötkötetes orosz kiadás alapján, ahol szükséges, visszaállítsuk az elbeszélések teljes szövegét, illetve az Egy fiatal orvos feljegyzései című ciklus esetében a novellák sorrendjét. Kötetünk új fordításokat is tartalmaz, amelyeket a tartalomjegyzékben csillaggal jelöltünk. Mindennek eredményeként az Acéltorok című kötetben most jelenik meg először magyarul Mihail Bulgakovnak az 1920-as években íródott összes elbeszélése. A tárcanovellákból és a karcolatokból csupán válogatást közlünk, mivel egyrészt mind a mai napig nincsenek összegyűjtve a különféle álneveken és a különféle újságokban megjelent feuilletonok, másfelől pedig a válogatást meghatározta az írások minősége is, hiszen Bulgakov a szó szoros értelmében megélhetési célból alkotta ezeket a műveket.Bulgakov elbeszélései és kisebb írásai a nagy regények és a színművek árnyékában sem Oroszországban, sem nálunk nem kaptak elegendő figyelmet. Ugyanakkor olyan elbeszélések, mint a magyarul most először megjelenő Rajtaütés vagy Kínai történet felveszik a versenyt a kor legkiválóbb novelláival, mivel rendkívül hitelesen, nagy lélektani pontossággal teremtik meg a kor atmoszféráját, s irányítják rá a figyelmet a forradalom és a polgárháború okozta traumákra. Szatirikus írásai pedig az 1920-as évek orosz szatirikus prózájának egyedülálló darabjai, mivel a személyiség és a valódi értékek védelme nevében leplezik le és teszik nevetségessé a beköszöntő személytelenség és sematizmus korszakát.