csartak P értékelése


csartak P>!
Zachary Mason: Void Star

A Void Star az a fajta regény, aminek időt kell szentelni, nem lehet felületesen olvasni. Mert minden mondat olyan, mintha külön egy kis történet lenne, a gondolatoknak súlya van.
Sajátos ritmikája mint egy színes-harsogó képfestett zuhatag, magával visz, elragad. Ha nem figyelek, elveszek a történetben, hiszen a valóságok esetlegesek, egyszerre történik az emlékezet tengerében és jelen időben, ezek összecsúsznak, egymásra hatással vannak.
Viszont ha az egész történet mögé nézek, látszik, az egész egy logikusan felépített elme szüleménye, mindegy egyes kis fejezet (külön kis történés) ha lassan is, de a végső célig vezet.
Megfogalmazása bizonyos helyeken William Gibson stílusát idézi, de nem erőltetetten, inkább örülök ennek a jelenlétnek, hogy visszaköszön.
Szeretem ezt a világot. Szeretek elveszni az elképzelt jövő valóságában, világutazó kozmopolitaként új városokban ébredni. Ahol mesterséges intelligenciák uralják a valóságot, az élet meghosszabbítható, és az emlékezet valóságos, mindig velem van. (bár vannak dolgok amire nem jó emlékezni, de vannak viszont aminek minden másodpercét örökké eltárolnék)
Mi is a Void Star? Nem állandó, alakítható dolog.. de ha belegondolunk, az élet sem az.
Olvassátok el ezt a könyvet, mert különleges. Kicsit olyan, mintha a jövő regénye lenne.


Zachary Mason: Void Star

2.240 FtHernádi Antikvárium
2.739 Ftjoarshop.hu ·
3.880 Ft –29%
2.794 FtÚj Könyvek ·
3.880 Ft –28%
2.871 FtMai-Könyv ·
3.880 Ft –26%
2.910 FtAgave Könyvek ·
3.880 Ft –25%
2.910 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.880 Ft –25%
2.910 FtKönyvmarket ·
3.880 Ft –25%
3.104 FtJókönyvek.hu ·
3.880 Ft –20%
3.298 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.880 Ft –15%
3.298 FtRégikönyvek.hu ·
3.880 Ft –15%
3.298 FtRocky ·
3.880 Ft –15%
3.298 FtSzukits ·
3.880 Ft –15%
3.686 FtLíra ·
3.880 Ft –5%
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Zachary Mason: Void Star

„Kivételes regény. A próza hipnotikus szépségével csak a könyv sebessége és központi rejtélye vetekszik, míg a történet – a halandóságról, emlékekről és emberi mivoltunkról – rendkívüli mitológiai erővel bír.”
Emily St. John Mandel

A nem túl távoli jövőben a tengerszint megemelkedett és az Egyenlítő menti területek kiürülőben vannak, de még mindig jó gazdagnak lenni San Franciscóban, ahol felfegyverzett drónok tartják távol az elszegényedett tömegeket. Irina nem gazdag, legalábbis nem annyira, de mesterséges memóriával rendelkezik, aminek köszönhetően mindenre tökéletesen emlékszik. Közvetítőként dolgozik a megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között. A munka jól fizet, Irina évente egyszer még a Mayo Klinikára is el tud menni belőle, ahol különböző kezelésekkel késleltetik az öregedését.
Kern nem mondhatja el magáról mindezt. Egyike azon menekülteknek, akik a várost körülvevő, drónok építette, állandóan terjeszkedő favelákban nyomorognak. A napjait szerzetes módjára tölti, könyörtelenül gyakorolja a különböző harcművészeteket, miközben tolvajként és utcai harcosként próbál napról napra túlélni. Thales egy teljesen másik világban mozog — egy brazil politikusklán sokadik ágának sarja, aki Los Angelesbe menekült, miután egy támadásban megölték az apját, őt pedig megnyomorították.
Egy rongyokba öltözött idegen egy nap leszólítja Thalest, és megkérdezi, hogy mire emlékszik az érkezése előtti időkről. Kern az életét mentve kénytelen menekülni, miután rossz célpontot rabol ki. Irina pedig szörnyű titokra bukkan az emlékeiben, amikor felidézi legutóbbi találkozóját a megbízójával.
Mindhármuk élete veszélyben van, ráadásul a sorsuk elkerülhetetlenül összefonódik ebben a gyönyörűen megírt történetben, aminek központi témái a mesterséges intelligenciák, az emlékek, a halhatatlanság, valamint a könyörtelen erőszak, amit mindezek birtoklásáért egyesek hajlandóak alkalmazni.