nerdy7  értékelése


>!
nerdy7 
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái

Peter Wohlleben ebben a könyvben rengeteg tudományos eredményt és életbölcsességet közöl az olvasókkal. Középpontban áll az a probléma, hogy „… állattársaink képességeit a legtöbb esetben erősen alábecsüljük”, érzelmi és értelmi szinten is.

Nagyrészt a német erdőkben megtalálható vadfajokkal és az elvárosiasodott, valamint a háziállatokkal példálózott, s próbálta legtöbbször saját tapasztalatait megosztani. Az egyik leginkább elgondolkodtatóbb mondata az volt számomra, hogy „a vadvilág életterében az ember felbukkanása stresszt okoz”, ami nyilván teljes mértékben igaz, és ilyenkor mindig elszomorodom. Sokszor visszacseppentem gondolatban az egyetemi etológia órákra, és kellemes nosztalgiázás tört rám.

Többnyire egyetértettem a könyvben leírtakkal. Többnyire, de nem mindig. spoiler
Kellemes olvasmány volt, és nem mellesleg szépséges a belső és külső borítója egyaránt.


Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

A fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket.
Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottja volt. Napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart, több, az erdő és a természetvédelem témakörével foglalkozó könyv szerzője.

Hirdetés