gesztenye63 MP értékelése


gesztenye63 MP>!
Mark Lawrence: Szürke Nővér

”Az egész világ lángokban áll.” Ezzel a mondattal zárul a regény. És minő szerencse kapcsolatunk alakulásában, hogy ez csak a 438. oldalon íródott le. Hiszen, ha Mark barátunk ezzel indítja a regényt, úgy valahol a középtájon, részemről bizton kimondatik a bűvös szitokszó, hogy Mark Lawrence, az Ős rogyassza rád a Folyosó minden bűvjellel támasztott sziklafalát és nyeljen el az árny mindörökké!, valamint a gyönyörű kivitelű keménytáblás kiadvány egy csukott ablakon keresztül, nagy csörömpölve repül a szabadba.
De nem így történt! Ez a trilógiaközi köztes darab szép komótosan megindult tanoncregénynek lenni, majd szinte észrevétlenül áttűnt egy küldetésközpontú, egyre gyorsabb tempóban futó-rohanó, kalandos fantasybe.
A szerző természetesen a zsáner hagyományos toposzait továbbra is kiválóan, hiba nélkül alkalmazza. A zárda falai között, a mindennapok tanuló-gyakorló óráin már részletesen megismert mágikus képességek ebben a regényben végre éles környezetben is kibomlanak. A szál-munka, az árnyakkal való manipuláció, az Úton-járás, vagy a végtelen számú mérgek és ellenszereik változatos használata, a fizikai küzdelem számos válfajával kombinálva, maradéktalan szórakozást nyújtanak az olvasó számára.
Mark Lawrence továbbra is jeleskedik a karakterek megrajzolásában, a szereplők, a felvonultatott figurák ügyes alakításában, jellemük csavargatásában, néha rejtett, titkolt szerepük hirtelen felszínre engedésében. A háromvérű Nona továbbra is uralja Az Ős könyvének históriáját, de egyre nagyobb szerepet kap Üveg apátnő, a bölcs, rafkós öreglány, aki kombinatív, manipulatív képességeivel, stratégiai gondolkodásmódjával üdítő változatosságot hoz a mágikus és nyers erővel megharcolt véres küzdelmekben. Nem sok újat tudunk meg azonban a Kiválasztott és a Pajzs tényleges küldetéséről.

…és itt térek vissza a kezdeti aggályomhoz. Elejtett megjegyzésekből tudom már, hogy vérbe borult a világ… Hallom, hogy a birodalom határait, hol a durni hordák, hol meg Adoma, a hadkirálynő vérszomjasan gyilkoló seregei borítják lángba… De én mégis csak a Folyosónak a fókuszhold által megvilágított, egyre szűkülő, keskeny sávját látom. Valahogy úgy tűnik, mintha a sok békétlenség és intrikus politikai helyezkedés bemutatása mellett a szerző csak arra várna, hogy a harmadik kötetben egyszer csak a nyakunkba szakajtsa a nagy büdös apokalipszist.
Akkor talán fény derül a titokzatos hajószívek igazi szerepére, a Bárka valós mibenlétére, hátha megtudjuk majd, hogy kik is érkeztek a csillagok közül erre a rejtélyes planétára évezredekkel ezelőtt és…
…és legfőképp kiderülhet majd, hogy mi is a szerepe, mi a tényleges küldetése Nona Greynek és barátainak, szövetségeseinek. Valakit, vagy valamit, talán az egész titokzatos hóbelevancot ugyanis csak meg kell végül is menteni az enyészettől. Vagy nem…?
Ha így tekintem azt az ominózus záróakkordot, akkor bizony egy nagy büdös függővégre akadtam, aminek ott a helye, ahol van.

Várjuk tehát közösen a végkifejletet. Kedves Mark, így továbbra is benne maradtál a külön bejáratú pixisemben.
Ajánlom a regényt, lawrenciánusoknak kötelező.

6 hozzászólás

Mark Lawrence: Szürke Nővér

Mark Lawrence: Szürke Nővér

A SAJÁT KETRECEM VAGYOK… ÉS KINYITOTTAM AZ AJTAJÁT.

A Kegyes Irgalom Kolostorában már évszázadok óta tökéletesítik a nevelt lányok adottságait; misztikus erejüket és gyilkos képességeiket. A misztikus osztályba nemrégiben felkerült Nona Grey lassanként megismerkedik a világmindenség rejtélyeivel. De sajnos előfordul, hogy még a mélyben rejlő igazságok is csak megnehezítik választásainkat. Mielőtt elhagyná a kolostort, Nonának ugyanis el kell döntenie, melyik rendhez szeretne csatlakozni: az imádság és csendes szolgálat vagy a penge és az ököl ösvényén akar-e járni.

Nona és választott jövője útjában egy sértett, felsült orgyilkos, az Inkvizíciót fegyverként használó császárnő-jelölt fondorlatai, valamint a birodalom leghatalmasabb nagyurának bosszúszomja állnak.

Miközben a hurok egyre szorul a nyaka körül, az ellenségei pedig mindent bevetnek ellene, Nonának meg kell találnia a saját útját a barátság és a bosszú, a vágyak és a hűség útvesztőiben.

Egy biztos: útját vörösre festi a kiontott vér.

Hirdetés