Lomax értékelése


>!
Lomax
Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Ismeritek azokat a melodramatikus szappanoperákat amikben kiderül, hogy a főszereplő lány szerelme igaziból az ő hatod fokú unokabátyja, és igaziból ő az elnök helyettesének a feleségének a testvére, és ezért nem lehetnek egymáséi a lemenő nap sugarai alatt?
Ez a könyv is ilyen volt.
Nem akarok megint én lenni a Sátán amiért lehúzok egy nagyon magas százalékos könyvet, de ez akkor is számomra egy hülyeség volt. Nem mondom, hogy szörnyen nagy hülyeség, csak tudjátok, úgy egy mezei hülyeség.
Kezdeném a jó dolgokkal, mert azzal előbb végzek: Kezdeném a stílussal, tud írni a nő.
Jó volt az alap ötlet, és most nagyon jóindulatú voltam, mert a tényen kívül, hogy jó volt az alap ötlet, semmi jó dolgot se tudok ehhez kötni. Teljesen megmagyarázatlan, kidolgozatlan, azt se tudtam hányban vagyok és hol, és bár az ötlet jó, ismét egy nem jól előadott ámde jó is lehetett volna történetbe sikerült belenyúlni, ami nekem a speciális vérszemem.
Na de mindegy.
Tettszett még a drámai vonal. Az utolsó 40 oldal kifejezetten megható volt. Már majdnem elcsöppentem. Már majdnem éreztem a kicsordúló könnyeket orcám rózsás bal oldalán.
Na jó, viccet félretéve, tényleg megható könyv, de egyszer megható volt, máskor meg nevetséges, így nem tudtam, vajon sírjak vagy nevessek kínomban. Higgyjétek el, akartam szeretni.
De most jöjjön az örjöngés.
Egy kib nyamvadt szerelmi négyszög. Négyszög.
Az egyik fiúnak tettszik 2 lány is, de nem tudja eldönteni, melyik hogyan, melyik jobban.
Hmm.
Ezért hősünk itt az egyik haját tekerné az öklére, ott a másikat döntené a falhoz. Na de mivan, ha az egyiket csak barátsággal szereti? Akkor a lány meggyűlöli, mert ő nem szerelmes belé? És akkor a lány már nem fog neki segíteni?
A lányok mindig ilyeneken gondolkoznak?
Azért ilyen furák?
Nem drágám, szimplán te vagy nagyon ostoba, s nagyon gyermeteg. Döntsük már el felnőtt férfiként hogy mit akarunk az élettől.
Na de ne sározzuk csak a fiúkat, itt vannak nekünk a lányok is.
Szintén az egyiknek 2 fiú tettszik.
Na de az egyiket a szívével kívánja, de a másiknak meg a testi közelségétől borul lángba.
Miiiiivvaaaan?
Most akkor egy tök borús és sötét világban járunk, ahol minden nap túlélés, vagy a Tuti gimiben?
Na és pontosan ez volt a problémám. Azokat a dolgokat, amik valójában érdekesek lettek volna, mint a Parancsnok, a rabszolgák, az Ellenálás, a kovács, a világ amiben élünk, ezeket hanyagoltuk. A teljesen semmitmondó idegesítő dolgok pedig, mint hogy ki dug hogy ki akar és kivel örök életre szóló testi és lelki teljességet betölteni, az kell nekünk.
A főszereplő hölgyről pedig értem én hogy nem akart az írónő egy nem reális kemény mindennek és mindenkinek neki menő karaktert írni, de amit a csaj csinált, az már túlzás . Hopp egy pók a falon, ordítsunk fel! Ez a nő akármi történt, folyton sikoltozott. Még jó hogy nem egy erotikus regény volt.
Hát igen.
Nekem nem jött át. Nagyon nem. De megértem, akinek igen. Mert a stílus és az alap ötlet, tényleg, nem rossz. Mert nem volt vészes.
Csak szimplán egy elmebetegség.


Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Laia rabszolgalány az írástudók népéből. Elias katonanövendék a harcosok közül. Egyikük sem szabad: mindketten a birodalom könyörtelen rendjének rabjai.
A harcosok birodalmában az ellenszegülést halállal büntetik. Akik nem kínálják fel életüket és vérüket a császárnak, azok azt kockáztatják, hogy szeretteiket kivégzik, a birodalom elpusztít mindent és mindenkit, ami és aki kedves számukra.
Ebben a kíméletlen világban él Laia, akit a bátyjával együtt nagyszüleik nevelnek. A kis család szegényesen tengődik napról napra. Igyekeznek kerülni a birodalom figyelmét, hiszen sokszor tanúi lehettek annak, mi történik az olyanokkal, akik szembeszegülnek a hatalommal.
Ám amikor Laia bátyját lázadás vádjával lefogják, a lány nehéz döntésre kényszerül. Az Ellenállás titkos csoportjának tagjai segítséget ígérnek neki testvére kiszabadításához, de cserébe azt kérik, hogy legyen a kémjük a harcosokat kiképző Sötétszirt katonai akadémián, ahová a kegyetlen parancsnoknő szolgájaként kerül be.
Munkája során Laia megismerkedik Eliasszal, aki évfolyamelső az akadémián, az avatás küszöbén áll. Mégis szökésre készül, pedig pontosan tudja, hogy ezért kínzás és halál jár. Ám Elias már nem hisz abban, hogy a harcosok kegyetlensége a birodalom érdekén kívül egyéb ügyet is szolgálna, és meg akar szabadulni a zsarnokságtól, melynek fenntartására kiképezték.
Laiával hamar ráébrednek, hogy a sorsuk szálai összefonódtak, és hogy a döntéseik akár a birodalom jövőjét is megváltoztathatják. Vajon összeütközik és harcban szétrobban, vagy éppen eggyé olvad a két fiatal világa?

„Lebilincselő, mint Az éhezők viadala, képzeletgazdag, mint a Harry Potter, és kegyetlen, mint a Trónok harca.” (Public Radio International)

Hirdetés