balagesh IP értékelése


>!
balagesh IP
Jonas Lüscher: Kraft

A liberális demokrácia korszakának záró évében a ’80-as évek elveszett illúzióiról nem kell senkinek magyarázni. A tovatűnt reményekről, hogy majd mi is felszállhatunk a suhanó luxusvonatra. Sőt: nekünk is (mindegyikőnknek!) lesz luxusvonatunk, és suhanunk, suhanunk…
Fel sem merül bennünk, hogy illúziók Nyugat-Európában is vesztek el szép számmal.
A címszereplő Kraft ahhoz az első generációhoz tartozik, amely a háborús vereség mélypontját elhagyó NSZK-ban született, és amelynek életét az a remény hatotta át, hogy a világ tényleg minden nappal egyre jobb hely lesz.
Egyetemi éveit idézi fel, a ’80-as éveket, amikor disszidens magyar barátjával a világtörténelem forgatagában érezhették magukat.
Aztán ’89 szilveszterén felnőtté váltak. A magyar barát követve az illúziókat, először Thatcher országába, aztán az USA-ba ment.
A történet jelen idejében a Szilícium-völgyben, az aktuális illúzióközpontban kell megválaszolni a kérdést, hogy ment-e előrébb a világ a II. vh. poklából kiszabadulva, s hogy egyáltalán lehet-e a világ jobb hely.
A technológia bűvöletében élők számára figyelmeztető harangzúgás ez a könyv a veszteségeket alaposan ismerő Európából.
– Azért a Szílicium-völgyön belül is látszanak a figyelmeztető jelek. Erre példa Tim O’Reilly WTF-je. Érdekes véletlen, hogy egymás mellé került a két könyv az olvasmányaimban.
Véletlen? Lehet, nem az. Hanem most ez a legfontosabb, legégetőbb kérdés, és ezért egészen sokan gondolkodnak rajta.


Jonas Lüscher: Kraft

Jonas Lüscher: Kraft

A Szilícium-völgy egyik gazdag üzletembere önigazolást keresve 1 millió dolláros versenykonferenciát szervez Stanfordban: bizonyítani kell, hogy a világban minden rendben van, és az emberiség a lehető legjobb irányba halad.
Kraft, a középkorú német professzor briliáns elme és kiváló előadó. Semmi kétség, komoly eséllyel utazik a versenyre. A szükség hajtja: második házasságából is szabadulni szeretne, ám egy újabb válás anyagilag tönkretenné. Ami pedig a szakmai becsvágyat illeti, azt éppen hogy le kell győznie, hiszen a bizonyítandó tétel távol áll minden művelt koponyától.
A ’80-as évektől kezdve a világtörténelem igazán nagy események részesévé tette, és a világ folyásán töprengve saját életét is végiggondolja. Szerelmeit és a magyar menekült Istvánhoz fűződő barátságát ugyanolyan kíméletlenül kellene megítélnie, mint a világpolitika óriásait, Kohlt, Thatchert vagy Schrödert. Ám sem az életútja, sem a történelem nem segíti őt közelebb a célhoz, azaz a sikerdíjhoz. A középkorú férfinak végtére is döntenie kell: a szabadulásért cserébe hajlandó-e lemenni az örvény aljáig?

Jonas Lüscher (1976) német nyelvű svájci író. Kraft című könyve elnyerte a Svájci Könyvdíjat és München városának Tukan-díját.

Hirdetés