Rodwin értékelése


Rodwin>!
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Hobb a kedvenc íróim között is bizonyosan dobogós lenne. Majdnem pontosan négy éve történt, hogy belekezdtem a Bűvös hajóba, akkor ott teljesen elvarázsolt a világ amit teremtett az írónő, és a magával ragadó stílusa is. Azóta pedig elolvastam minden magyarul megjelent könyvét. Érthető, hogy nagyon vártam a Borostyánférfi – ciklus első kötetét, melynek megjelenése is kérdéses volt. Évekig csak lengette a kiadó, hogy majd idén, de nem történt semmi. Ilyen szempontból becsülöm a Deltát, mert a legtöbb kiadó már elkaszálta volna az egészet.

FitzLovag megannyi megpróbáltatáson ment keresztül a Látnok – ciklus könyvein. Mára már megérett férfiként éli világát távol Kosvártól, a népek csak Borzcsíkos Tomként ismerik. Régi mestere, Kettricken királyné és a Bolond azonban még tudják, hogy a birodalom megmentője életben van.
Nagyon lassan indít a könyv, de még ezt a melankólikus hangulatot is csodásan adja vissza az írónő. Ahogy Fitz kertészkedik, gazdálkodik, lássuk be nem túl izgalmas több száz oldalon szinte a semmiről olvasni, de Hobb ezt is ügyesen megoldja.
Egy nem várt esemény azonban felébreszti a Fitzben rejlő alvó öregembert. Nem keveset kell azonban vívódnia magával, hogy újra a koronának tegyen szívességet. Arany nagyúr oldalán kel útra, aki egy régi ismerősünk a múltból. Fitz pedig mint Borzcsíkos Tom kel útra, persze Éjszem sem hagyhatja a gazdáját egyedül.
Kalandos útjuk lesz hármuknak, erdőn – völgyön át. Fitzben ott munkálkodik az Ösztön, és a Mesterség mágiája. Továbbra is nagyon egyedinek tartom ezt a mágiarendszert, igazán minimalista, de ugyanakkor hatalmas ereje van. Fitz pedig az egyik utolsó lovagja a Mesterséghasználóknak.
Jó volt újra a Hat – hercegségben kalandozni, a könyv közepére, végére igazán lendületes lett a cselekmény. De úgy érzem ez csak egy hosszúra nyújtott bevezetés volt, és a java csak most jön.
Ha tehetitek egy kényelmes kanapéban hosszan olvassátok, úgy még nagyobb lesz az élmény. Ne úgy mint én, hogy a buszon tördeltem.
Mondhatom, hogy tűkön ülve várom a folytatást. Azt meg csak remélni merem, hogy a kiadó a Hat – hercegség összes könyvét megjelenteti….

>!
Delta Vision, Budapest, 2018
1018 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952757 · Fordította: Gubó Luca

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

„Fantasy a javából. Robin Hobb könyvei igazi gyémántok a tengernyi cirkon közt.”
– GEORGE R. R. MARTIN

Látnok FitzLovag tizenöt évig önként vállalt száműzetésben élt, és szinte mindenki halottnak hitte. Egy nap azonban elszigetelt életét látogatók zavarják meg: régi mestere, aki az orgyilkosok módszereit tanította meg neki; egy vajákos, aki rég elveszett szerelmének visszatértét jósolja, valamint a Bolond, a Fehér Próféta, aki arra ösztönzi, hogy teljesítse be a végzetét.

Amikor aztán Kötelesség herceg nyomtalanul eltűnik az eljegyzése előtt, amely a Hat Hercegség békéjéről hivatott gondoskodni, Fitznek és társának, Éjszemnek nincs más választása: vissza kell térniük Kosvárba, hogy az ügy végére járjanak, és a Bolond, valamint az udvari vadászmester segítségével megtalálják és hazavigyék a trónörököst.

Azonban még Fitz sem számít arra, ami rájuk vár…

Hirdetés