gocsi értékelése


>!
gocsi
Michel Bussi: Fekete vízililiomok

Végre egy könyv, amit vétek lenne megfilmesíteni, az egész esszenciája veszne oda. Nagyon vártam a címlapon beígért csavart, és felállt a szőr a karomon, amikor megérkezett.
Örültem, hogy van benne eredetiség, adott egy kis intellektuális kihívást az utolsó pár oldal.
Szerettem, hogy Monet és a festészete ugyanúgy szereplője volt a könyvnek, mint a mai Giverny lakói. Jólesett olvasás közben rákeresni festményekre, Monet házára, hogy jobban lássam a történetet.
Nagyon jó alkalom a könyv elolvasása arra, hogy észrevegyük magunkban, mit gondolunk evidensnek, és hogy érdemes néha kétkedéssel fogadni a tényeket.


Michel Bussi: Fekete vízililiomok

Michel Bussi: Fekete vízililiomok

Adott egy kivételesen tehetséges, tizenegy éves festőpalánta kislány, egy szédítően vonzó tanítónő és egy bagolyszemű, idős hölgy, aki mindent tud és mindent lát, a helyszín pedig a Claude Monet-nak oly kedves, normandiai falu, Giverny.
Az Epte folyó partján találnak rá Jérôme Morval helybéli szemész holttestére. A férfit meggyilkolták. Laurenç Sérénac, a toulouse-i rendőrakadémián frissen végzett nyomozó veszi kezébe az ügyet: a szép tanítónő, Stéphanie férjét tartja első számú gyanúsítottnak.
Egyedül az idős hölgy ismeri az igazságot, ő kalauzolja elbeszélőként az olvasót. De vajon milyen igazságra gondol? Hiszen a híres festménysorozat, a Vízililiomok tükörképeiben is összemosódik múlt és jelen, újraélednek gyilkosságok és szenvedélyek…
Bussi regénye is olyan, mint egy lenyűgöző, impresszionista festmény, melynek minden részlete felkelti a kíváncsiságunkat. Apránként fedezzük fel a hol élesen megrajzolt, hol halványan derengő színfoltok mögött rejtőző szereplőket. De ne feledjük: egy kép üzenete akkor tárul fel előttünk, ha kellő távolságból szemléljük a remekművet…

Michel Bussi 1965-ben született. Jelenleg a legolvasottabb francia krimiszerző, civilben politológus és a roueni egyetem földrajztanszékének oktatója. A Fekete vízililiomok megjelenését követően öt elismerést kapott, többek között a Normandiai Írók Társaságának Gustave Flaubert Nagydíját. Egy csapásra az olvasók és a kritikusok kedvence lett.

Hirdetés