pat P értékelése


>!
pat P
China Miéville: Vastanács

Azzal az elvárással kezdtem neki, hogy hosszú lesz, pokolian túlírt, barokkos, öncélú, meg akarom majd fojtani magam a harmadánál, de a csodás ötletek miatt végig fogom magam küzdeni rajta.
Ehhez képest azt tapasztaltam olvasás közben, hogy hosszú, pokolian túlírt, barokkos, öncélú, meg akartam fojtani magam a harmadánál, de a csodás ötletek miatt végigküzdöttem magam rajta.
Hozzátenném még, mint új tapasztalatot, hogy nagyjából annyira tud bevonni a regény érzelmileg, mint a Kommunista kiáltvány. Vagy A tőke, mondjuk.

De hát, ilyen ez a Mieville, így szeretjük, micsinájjak. (Az első felét egyébként kifejezetten élveztem, mondogattam is magamnak, hogy végre belenőttem a Mieville-i prózába, ami amúgy a fantasy Súlyszivárványa, de aztán kiderült, hogy ja még nem, bocs.)

A fordítás egész korrekt, a borítót nem szerettem, hiányoltam egy térképet, egy pici kör korrektúra még elfért volna, de összességében nem gáz a kiadvány.


China Miéville: Vastanács

China Miéville: Vastanács

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Eljött a lázadások és forradalmak ideje, a konfliktusoké és az intrikáé. Új-Crobuzont egyaránt fenyegetik külső és belső erők. Nyílt háborút vív Tesh komor városállamával, ugyanakkor utcáit elégedetlenkedők tömegei árasztják el. A népes metropolisz a pusztulás szélére sodródott. És a felfordulás kellős közepén egy titokzatos, álarcos alak forradalom lángját szítja, hogy aztán a legváratlanabb helyeken szökkenjen szárba az erőszak vérvirágja.
Lázadók kis csoportja hagyja el kétségbeesésében a várost, hogy a külvilág veszedelmeivel bátran szembeszállva fölkutassa az utolsó reménységet, mely talán már csak a legendákban létezik. Elérkezett Új-Crobuzon létének legkritikusabb pillanata. És a suttogások szerint még valami. Eljött a Vastanács ideje.

Az angol új furcsák vezéralakja Bas-Lag-trilógiájával nem csupán a fantasyirodalmat helyezte 21. századi alapokra, de magát a regény műfaját is. Ezzel a kötetével zárul a ciklus, mely a Perdido pályaudvar, végállomással kezdődött, és az Armadával folytatódott.

Hirdetés