Dubovszki_Martin értékelése


>!
Dubovszki_Martin
Gareth L. Powell: Embers of War

Mindig rejt némi kockázatot egy ismerelten író könyvét elkezdeni, még akkor is, ha történetesen az író elnyerte már a BSFA díjat. Nem is tudom mi fogott meg a könyvben, értékeléseket nem szeretek olvasni, nehogy befolyásoljon az olvas során, így csupán a fülszövegre hagyatkozva kockáztattam és nem bántam meg a döntésem – de nem is vagyok teljesen elégedett.

Powell elég sok sci-fi toposzt zsúfolt az alig 412 oldanyi terjedelembe. Találkozunk emberi sejteken alapuló mesterséges értelmek által vezérelt intelligens hadihajókkal, az emberiség mellett több idegen fajt is magába foglaló társadalmi tömörüléssel, egy egész naprendszert telezsúfolva nagy néma tárgyakkal és egyéb grandiózus fantasztikus motívumokkal. Ezek között megtalálható több kedvenc témám is, de valahogy nem állt össze teljes egésszé, valami hiányzott.

Talán a terjedelem nem engedte mindet kifejteni, de talán a világépítés részleges hiánya volt az, ami miatt nem lett abszolút kedvencem a könyv. Az egész cselekményt egyes szám első személyben éljük át, ami nem éppen a kedvenc történetmesélési módon – de legalább múlt időben történt. Emiatt nem tettük meg azokat az elsőre feleslegesnek tűnő vargabetűket a világ megismerésében, amik kiemelkedővé tesznek egy modern űroperát. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tudunk meg semmit a Multiplicity unverzumáról. De az E/1-es történetmesélés miatt csak az éppen aktuális történés megértéséhez szükséges és elégséges információt kapjuk meg az írótól. Ami nem bizonyult elégségesnek az én mércém szerint.

Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a mércémet Hamiltonon, Reynoldson és Simmonson keresztül kalibráltam, szóval nem lenne fair, ha keseregnék. A történet ugyanis remekül sikerült, még ha egy-két rész erősebb homlok ráncolásra is késztetett. A már említett E/1-es mesélés következtében gyors és pörgős a cselekmény, gyakorlatilag nincs megállás. Izgalmas, akciódús regény, illetve komolyabb erkölcsi és etikai problémákat is feszeget, ami ideálissá teszi a regényt az SF felé nyitni vágyó közönségnek is.

Összeségében Powell nem foglalt helyet a modern űroperák állócsillagai között, de szorosan a nyomukban van. Az Embers of Power egy remekbe szabott karakter központú modern űropera, ami jól keveri a már sokak által ismert science ficiton toposzokat, megfűszerezve némi erkölcsi és etikai dilemmával az elegyet, így egy olyan utazásra invitálva az olvasót, ami az első oldalaktól az utolsókig lenduletes marad.


Gareth L. Powell: Embers of War

Gareth L. Powell: Embers of War

The warship Trouble Dog was built and bred for calculating violence, yet following a brutal war, she finds herself disgusted by conflict and her role in a possible war crime. Seeking to atone, she joins the House of Reclamation, an organisation dedicated to rescuing ships in distress. But, stripped of her weaponry and emptied of her officers, she struggles in the new role she's chosen for herself. When a ship goes missing in a disputed system, Trouble Dog and her new crew of misfits and loners, captained by Sal Konstanz, an ex-captain of a medical frigate who once fought against Trouble Dog, are assigned to investigate and save whoever they can.
Meanwhile, light years away, intelligence officer Ashton Childe is tasked with locating and saving the poet, Ona Sudak, who was aboard the missing ship, whatever the cost. In order to do this, he must reach out to the only person he considers a friend, even if he s not sure she can be trusted. What Childe doesn't know is that Sudak is not the person she appears to be.

Quickly, what appears to be a straightforward rescue mission turns into something far more dangerous, as Trouble Dog, Konstanz and Childe, find themselves at the centre of a potential new conflict that could engulf not just mankind but the entire galaxy.

If she is to survive and save her crew, Trouble Dog is going to have to remember how to fight.

Hirdetés