Molymacska P értékelése


>!
Molymacska P
Trollok alkonya

Trollok alkonya Három középkori történet Izlandról

Ez a kötet már egy ideje kerülgetett engem, és kíváncsi voltam, mit tud úgy igazán, hogyan tudja tálalni a középkori irodalmat viszonylag modern környezetben.
A borító az első dolog, amire az ember felfigyel, és a képek át se tudják adni, mennyire gyönyörűséges ez a borító. Nem csak a színeiben, ami élénkek, de mégis sötétek, ezzel pontosan leírva az izlandi irodalmat. A borító textúrája is nagyon kellemes, olyan kellemes csak kézbe venni is, emiatt nagyon nagy gratuláció a kiadónak (és buzdítanék minden szépirodalmi kiadót, hogy hasonló „modern” kiadásokban adjanak ki régi műveket. Zseniális, imádom, akarok még)
A beltartalom is érdekes, hiszen rögtön egy ismeretterjesztő szöveggel kezdünk (amit én átugrottam, mert a nagyját már innen-onnan, de tudtam). Ez hasznos azoknak, akik csak most próbáltak bekapcsolódni a saga irodalomba, teljesen laikusként.

A három sagaról pedig lejjebb részletesen:

A hegylakó meséje Ez egy olyan történet, amit bármelyik fantasyíró tollából származhatna. kellemesen modern és könnyen érthető, izgalmas, és rövid. Olyan, mint egy töredék, de mégis kerek egész, és önmagában is izgalmas.

Birkaláb Þorsteinn meséje Nekem ez a történet kicsit az izlandi Herkuleshez hasonlított. Az eleje természetesen a kinek kicsodája részből tevődött össze, de utána egészen kalandos történetté nőtte ki magát, aminél a végén már én is izgultam, mi fog történni. (attól függetlenül, hogy tudjuk, úgyis a főszereplő fog nyerni :D ). Az utolsó történet a hazugságról elég érdekes volt és nagyon jól megmutatta, milyen is egy igazi király. spoiler

Bárður, a Havashegy védistenének története Ha Þorsteinn az izlandi Herkules, akkor Bárður az izlandi Batman. Érdekes történetek voltak, de sokkal kisebb szemelvények voltak jellemzőek inkább, kicsit kevésbé akció dús formában.
Ennél a történetnél éreztem azt, hogy amikor a kis izlandi Möllnike kérdezi az apját, hogy azt a tavat hogy hívják? akkor az apuka vakargatta a szakállát kicsit, és elkezdett mesélni, hogy a gyerek ne kérdezzen többet, de mivel kérdezett, mindenről mondott egy mesét. Ami a végére már kezdett unalmas lenni, hogy mindenkinek tudjuk a rokonát, barátját, ismerősét, ellenségét spoiler
Sőt ennél a történetfolyamnál az is furcsa volt, hogy a katarzist (vagy valami hasonlót) nem kaptam meg. spoiler spoiler

Nagyon örültem, hogy egy újabb kötetnyi izlandi gyönyörűséget ismerhettem meg. Mindenkinek ajánlom, aki csak kicsit is érdeklődik a történelem, a régmúlt kultúrája spoiler vagy az érdekes, északi történetek iránt :) És aki szereti az asszonytrollokat.


Trollok alkonya

Trollok alkonya

Az internetes kommentfolyamok trolljait mindenki jól ismeri. De vajon milyenek voltak eredetileg, amikor még a hófödte hegyeket, barlangokat és sziklapusztaságokat kísértő szörnyetegeket hívták így a középkori Norvégiában és Izlandon?
A kötetben szereplő három történetből kiderül, hogy rosszindulat és bajkeverés tekintetében alig különböztek a 21. századi rokonaiktól. Ez azonban csupán az egyik aspektusa ezeknek a különös lényeknek, akikben a féktelen indulatok mellett ugyanúgy megtalálható volt a konok élniakarás és a vulkáni erejű költészet is, mint a csak a gleccserek magányával gyógyítható, mély szomorúság.
A Dunajcsik Mátyás fordításában most először olvasható szövegek egyben izgalmas bevezetőként szolgálnak az óészaki sagák világába is, melyek nélkül sem A Gyűrűk Ura, sem a Trónok harca nem születhetett volna meg.

Hirdetés