Steindl_Ákos értékelése


>!
Steindl_Ákos
Weöres Sándor: Füves könyv

Mi a közös Márai Sándorban, Szepes Máriában, Weöres Sándorban, Hamvas Bélában, Lao Ce-ben, Paulo Coelhoban, és Oravecz Nórában? Hogy mindegyik író (már amelyik) általános emberi életről, nőkről-férfiakról, szeretetről, halálról, úgy általában az értelemmel teli életről mondják el, amit ők tutinak gondolnak. De míg a skála egyik oldalán van Oravecz Nóra, a konyhapszichologizálásával, és az egópumpa közhelyeivel, addig a skála másik oldalán ott van Weöres Sándor, aki az én szememben egy szinten van Lao Ce-vel, mélységében, tömörségében, és kikristályosodott igazságában. (A legjobb Tao Te King fordítás egyébként Weöres Sándoré, ez sem véletlen) Annyira rövid könyv, és olyan szikár igazságok vannak benne, hogy én már többször elolvastam az egészet az interneten, és meg is vettem könyvben is, csak azért, hogy fizikai valójában is meglegyen a polcomon. Nálam Wöeres Sándor, József Attila mellett a másik költő, aki az emberi létezés mélyéig tudott hatolni.


Weöres Sándor: Füves könyv

Weöres Sándor: Füves könyv

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

„A gondolat összetett és kimondható, az igazság egyszerű és kimondhatatlan. Igazságot csak beszéd nélkül tudhatsz meg, tehát csak önmagadtól. Tedd alkalmassá lelkedet arra, hogy az igazságot tudhasd benne.”
Kötetünkben Weöres Sándor életvezetési tanácsai, filozófiai lírájának tömör összefoglalásai találhatók: teljes költemények éppen úgy, mint vers- illetve prózarészletek. A tartalmi eligazodást szolgáló címek egy részét a szerkesztő Steinert Ágota adta, annak mintájára, ahogy a költő ezt tette A teljesség felé című munkájában.
A Weöres Centenáriumi Év alkalmából kiadott könyv bepillantást enged Weöres Sándor „tanításaiba”: nincsenek hősök és nemes eszmék az ember nélkül.

Hirdetés