Márta_Péterffy P értékelése


>!
Márta_Péterffy P
Henrik Ibsen: Három dráma

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Régen olvastam Ibsen műveit, most A vadkacsa került újraolvasásra, mert hozzám ez állt a legközelebb mindig, zseniális darab.
Ibsen keserű meglátásai és emberismerete fantasztikus, egyben felkavaró. Hosszú, öt felvonásos dráma a Vadkacsa, sok éve láttam a Katona József színházban, úgy rémlik valamennyire rövidítettek az előadás során, persze remek volt, jó színészekkel.
Ascher Tamás rendezése nekem akkor furcsa volt, jól értettem, de másként gondoltam a darab lényegét. Most teljesen úgy látom, az ő értelmezése volt az igazi-eszmények nem tehetik tönkre az emberi életet,nem mindig, minden áron az igazság kimondása a cél, ha ezzel komoly tragédiát idézhetünk elő… Vagy mégis szükséges, hogy tisztán lássunk minden körülmények közt? Lehet rajta merengeni, saját életünk példáin is. Végül is úgy látom, ha saját magunknak tárunk föl fontos igazságokat az életünkben, az jóra vezethet, csak vigyázzunk a másoknak való „erőszakos” segítségnyújtással!


Henrik Ibsen: Három dráma

Henrik Ibsen: Három dráma

Az Európa Könyvkiadó 1991 szeptemberében indította el megújított, külsejében is vonzóbb sorozatát. Alaposan, minden részletre kiterjedő figyelemmel tervezte meg az összeállítást, hiszen a világirodalom és a magyar irodalom remekműveinek kiadásával egyszerre kíván segítséget nyújtani tanárnak, diáknak s valamennyi felnőtt irodalomkedvelőnek. Nemcsak megjelenteti az általános iskolások és a középiskolások számára ajánlott műveket, hanem arról is gondoskodik, hogy ezek állandóan kaphatók legyenek a könyvesboltokban.

Már eddig is oly sok fontos kötet látott napvilágot ebben a sorozatban, hogy felsorolásukra itt aligha lenne elegendő hely. A kötetekhez mellékelt könyvjelzőn azonban valamennyi szerző neve és művének címe megtalálható, ki-ki kedvére végigböngészheti, és örömmel állapíthatja meg, hogy könyvtárában a klasszikusok sorát alkalmasint egy újabb kötettel gazdagíthatja. Műköltészeti és népköltészeti alkotások, versek és novellák, kisregények, regények és drámák kínálnak maradandó olvasmányélményt fiataloknak, idősebbeknek egyaránt.

Hirdetés