cortinadampezzo P értékelése


>!
cortinadampezzo P
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

A Tengerkönyv egészen furcsa hibrid mű, egyrészt regény a szó klasszikus értelmében, méghozzá letisztult, skandináv önelemző próza, másrészt tényirodalom is: biológiai, földrajzi, néprajzi, történelmi információk tömkelege. Megismerhetjük például a norvég világítótorony-építkezések történetét, a Lofoten szigetcsoport részletes természetrajzát vagy az egyes valós és képzeletbeli vízi lények pontos testfelépítését, de eközben mégiscsak két elszánt férfi küzdelméről szól, hogy kifogjanak egy grönlandi cápát.

A vadászat ugyanakkor csak kifogás, hogy a szerző néhányhavonta újra vissza-visszatérhessen Oslóból az északi tengerpartokra, ahol igazán elemében érzi magát. Mert hiába nagyvárosi ember már, a szíve a tengerhez húzza, amelyet szinte szerelmesként óv és félt, de közben tudja jól, hogy ez egyirányú kapcsolat, a tengernek ugyanis semmi szüksége nincsen őrá, ezért bármelyik pillanatban örökre odaveszhet a nyílt vízen. A Tengerkönyv így tulajdonképpen egy 360 oldalas plátói szerelmeslevél a tengerhez.

Strøksnes stílusa lebilincselő és olvasmányos, és képes arra a bravúrra, amelyet eddig csak Jon Krakauernél tapasztaltam, hogy egészen észrevétlenül libben át a szépprózából a tényirodalomba. Gyakran fordul elő, hogy egy mondat még a két főhős vadászatával kezdődik, hogy aztán valami egészen mással, például az ámbráscetek szaporodásával vagy a kardszárnyú delfinek anatómiájával fejeződjön be, mert a szerzőnek épp ez jutott adott pillanatban eszébe. Ez egészen különleges olvasmányélményt nyújt, és ettől lesz a Tengerkönyv igazán átélhető, még egy tengerektől oly távol lévő országban is.

>!
Jelenkor, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636766597 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Két elszánt férfi, egy gumicsónak, és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik. A norvég riporter, Morten A. Stroknes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceánról, amelyben költészet és tudomány, ökológia és mitológia, a történelmi távlatok és a szórakoztató magántörténetek éppúgy megférnek egymás mellett, ahogy a tenger mélyén a gigantikus bálnák a mikroszkopikus planktonokkal. Hőseink egyetlen vágya, hogy hagyományos, kézműves módszerekkel kifogjanak egy grönlandi cápát, mely óriási méreteivel, mérgező húsával és kegyetlen életmódjával bármelyik horrorfilm főszereplője lehetne; kalandjaik és kutatásaik során azonban nemcsak a tengeri viharok haragját és az esőáztatta északi szigetek végtelen melankóliáját ismerik meg, de az óceán mélyén nyüzsgő élet kápráztató sokféleségét és a küldetésük helyszínéül szolgáló Lofoten-szigetcsoport lélegzetelállító szépségét is.
Morten A. Stroknes 1965-ben született a Norvégia legészakibb részén fekvő Kirkenesben. Történész, újságíró, fotográfus és író, aki szinte az összes fontosabb norvég napilap és magazin hasábjain publikált már. Riportkönyveiben írt a Szentföldön tett utazásairól éppúgy, mint Észak-Norvégia sajátosságairól, a tequiláról, és egy rejtélyes kongói gyilkossági esetről is. A világsikert kilencedik önálló kötete, a Tengerkönyv hozta el számára, amely megjelenése óta számos díjat nyert el, és több, mint húsz nyelvre lefordították.

Hirdetés