Ivenn értékelése


>!
Ivenn
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Egy északi szerzőtől igazi északi történetet olvasni mindig felér számomra egy lelki felfrissüléssel. A Tengerkönyv sem kivétel ilyen téren, azonban a kötet igazán egyedi módon ragadott ki a monoton hétköznapokból: egyszerre ismeretterjesztő könyv, dokumentumirodalom a norvégiai Lofoten-szigetek csodálatos (és néha félelmetes) tengeri élővilágáról, halászati kultúrájáról, történelméről és jelenkori mindennapjairól, ugyanakkor egy lenyűgöző szépirodalmi alkotás, amelynek középpontjában két elszánt férfi áll, akik foggal-körömmel küzdenek azért, hogy kifogjanak a tengerből egy grönlandi cápát.
A két jóbarát kitartó és hosszas cápavadászata a kötetben igazából majdhogynem ürügy – ugyan eköré a kaland köré épül az egész regény, de Strøksnes nagyon sokszor eltávolodik a cselekménytől, hogy megossza velünk a tengerről és a tengeri élővilágról alkotott gondolatait, emlékeit, asszociációit és azt a hihetetlen mértékű tudást, amit az évek alatt felhalmozott. A kapott információk pedig annyira érdekesek és sokszínűek sokszor, hogy muszáj megakasztani az olvasást, hogy rákeressünk például egy-egy halfajtára, történelmi eseményre vagy helyszínre. (A Lofoten-szigeteket mindenképp ajánlom megguglizni, ha akartok látni valami elképesztőt!)

Igazából az egész könyv számomra olyan volt, mint egy hihetetlen, lélegzetállító utazás a tengeren és a tengerben, miközben egyik nagyszerű felfedezéstől sodródtam a következő nagyszerű felfedezésig. Nem gondoltam volna, hogy egyszer önszántamból fogok cápákról, ámbrás cetekről, tőkehalakról vagy akár óriáskalmárokról olvasni, de ilyen előadásmódban, mint Strøksnesé, szívesen megismerném még jobban a tenger mélyén rejlő titkokat vagy akár a tengert övező csodálatos szigetcsoportokat. Remélem, hogy egyszer a saját szememmel láthatom majd Észak-Norvégia partvidékét, mert valami egész elképesztő lehet mindezt testközelből átélni. Addig is maradnak nekem az északi szerzők és ezek a különleges hangulatú könyvek, amelyek segítenek abban, hogy kicsit én is úgy érezhessem, hogy ott vagyok a tengeren, a hullámok között, távol a város és a mindennapok zajától.


Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv

Két elszánt férfi, egy gumicsónak, és egy legendás mélytengeri fenevad, melynek elejtésére a két barát szövetkezik. A norvég riporter, Morten A. Stroknes ebből az egyszerű helyzetből bontja ki sodró lendületű, lenyűgöző portréját az óceánról, amelyben költészet és tudomány, ökológia és mitológia, a történelmi távlatok és a szórakoztató magántörténetek éppúgy megférnek egymás mellett, ahogy a tenger mélyén a gigantikus bálnák a mikroszkopikus planktonokkal. Hőseink egyetlen vágya, hogy hagyományos, kézműves módszerekkel kifogjanak egy grönlandi cápát, mely óriási méreteivel, mérgező húsával és kegyetlen életmódjával bármelyik horrorfilm főszereplője lehetne; kalandjaik és kutatásaik során azonban nemcsak a tengeri viharok haragját és az esőáztatta északi szigetek végtelen melankóliáját ismerik meg, de az óceán mélyén nyüzsgő élet kápráztató sokféleségét és a küldetésük helyszínéül szolgáló Lofoten-szigetcsoport lélegzetelállító szépségét is.
Morten A. Stroknes 1965-ben született a Norvégia legészakibb részén fekvő Kirkenesben. Történész, újságíró, fotográfus és író, aki szinte az összes fontosabb norvég napilap és magazin hasábjain publikált már. Riportkönyveiben írt a Szentföldön tett utazásairól éppúgy, mint Észak-Norvégia sajátosságairól, a tequiláról, és egy rejtélyes kongói gyilkossági esetről is. A világsikert kilencedik önálló kötete, a Tengerkönyv hozta el számára, amely megjelenése óta számos díjat nyert el, és több, mint húsz nyelvre lefordították.

Hirdetés