Bori_L MP értékelése


>!
Bori_L MP
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Nem hiszem, hogy sok újdonságot tudok hozzátenni az előttem szólókhoz, de azért írok valamit, ha már ennyit gondolkoztam ezen a köteten.

Először is, engem nem zavar, hogy jóval több a fantasy novella, mint a sci-fi. Ha ezek a jók, akkor ne legyen benne több SF, csak hogy kiegyensúlyozott legyen az arány. Az már más kérdés, hogy nekem mennyire tetszettek, de erre majd később kitérek. De a borítóválasztás… hát az szerintem se volt szerencsés, egyrészt a fentebb említett arány miatt, másrészt meg mert egy darab űrhajós nem szerepelt a válogatásban. Valószínűnek tartom, hogy egy fantasy-jellegű borítót hasonló idő- és pénzmennyiségbe tellett volna találni borítóképnek. Az előszót én is hiányolom egy kicsit, de érdekes módon sokkal jobban hiányoltam, hogy az oldal tetején fel legyen tüntetve, hogy mit olvasok épp (mint a Le Guin-válogatásban). Ennek adminisztrációs okai vannak, de mindenesetre sokszor tévedt feleslegesen az oldal tetejére a szemem.

És akkor magukról a novellákról. Sajnos azt kell mondanom – bár azt hiszem ez a csillagozásból is látszik –, hogy a legtöbb novella nem nyerte el különösebben a tetszésemet, főleg a kötet közepefelé (mondjuk ez szembemegy a többség véleményével, ahogy itt olvasgattam az értékeléseket, de annyi baj legyen, én már csak ilyen válogatós vagyok). Jó ötlet volt Moskát Anitával kezdeni és Brandon Hackettel zárni, mind a kettő nagyon erős, kimagaslóan jó írás. Hackett írhatna több novellát. Rajtuk kívül még Rusvai Mónikát emelném ki, akire mostantól biztosan oda fogok figyelni, illetve Sümegi Attilát, akinek a novellája kellemes meglepetésként igazán kitűnő volt a Vadhajtás világra szóló csalódása után. Veres Attila is hozta a tőle megszokott színvonalat (izé, gondolom, mert én még csak egyet olvastam tőle), de az ő műfaja meg én annyira távol állunk egymástól, hogy én távolról emelem a kalapom, a közelebbi ismerkedéshez még gyűjtöm a bátorságot. Ezeken kívül még Tallódi Julianna, Sziács Viola, Erdei Lilla és Takács Bogi novellája fogott meg jobban, a többiek sajnos vagy kifejezetten bosszantottak vagy hamar a felejtős listára kerültek. Ennek ellenére várom az idei felhozatalt, és reménykedem, hogy idén több olyan írás kerül bele, amik hozzám is szólnak.


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018

Hazugságokból emelt város, halála után vezeklő festő, újragondolt mesék, háborúzó mesterséges intelligenciák, fonák Magyarországok: tizenkilenc válogatott novella merész jövőképekről és bizarr álmokról ismert és új szerzőktől.

Hirdetés