vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Anthony Ryan: A hamu birodalma

A Draconis Memoria trilógia számomra az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb fantasy kalandregény sorozata lett, amely jelenleg éles versenyben áll a Wax és Wayne-nel spoiler a képzeletbeli dobogó legfelsőbb fokáért.

A trilógia első két részéről, a világ alapvetéseiről és arról, hogy személy szerint nekem miért is tetszettek az előző részek itt https://moly.hu/ertekelesek/2418213 és itt https://moly.hu/ertekelesek/2721664 írtam.
Ezekhez már viszonylag kevés dolgot tudok hozzátenni a befejezés kapcsán. Ami a korábbi kötetekben jó volt – a konzisztens világépítés, a sárkányvér, mint szűkös gazdasági erőforrás, a késő XIX. századot idéző társadalmi feszültségek, a gyorsan pörgő események, a világ számos szemszögből történő ábrázolása – az szerencsére továbbra is megmaradt, és amiben kevésbé – nem túl mélyen árnyalt, és ezért érzelmileg kissé közömbös karakterek, és a hatásvadász írói eszközök* – nos, ott sincs érdemi változás.

Maga a történet ott folytatódik, ahol az előző kötet abba maradt: az egész emberi fajt mélyen gyűlölő Fehér drák, az uralma alá vont sárkányokkal és az általa kreált romlottak seregével sorra dúlja fel az emberek országait és egyre inkább növeli a haderejét, miközben a Vashajó Szindikátus és a Krovantin Birodalom is a széthullóban van**, és szinte lehetetlen feladatnak tűnik megfelelő haderőt felállítani az egyre nyomasztóbb túlerőben lévő sárkányhadak ellen.
Ez a regény ennek megfelelően elég gyorsan átcsúszik a korábbi részek kaland/kémregényes stílusából egy nagyívű, számtalan katonai hadműveletet és csatát nyomon követő military fantasybe. Ryan itt sem hibázik, és a hadviselő felek stratégiája és taktikai húzásai, a számos logisztikai és ellátmányi probléma, a háború politikai aspektusai (amelyek gyakran reménytelenül kicsinyesek: az egyes emberek egész egyszerűen képtelenek felismerni a veszély valódi mértékét és a világ pusztulásának lángjainál is a saját pecsenyéjüket sütögetnék) is izgalmasan lettek megírva.
Személy szerint engem kevésbé lehet levenni a lábamról a military fantasy toposszal, mint az elveszett világ típusú kalandokkal, de szerencsére Ryan a világot is tovább építi, és továbbra is fontos motívuma a regénynek a messzi múlt spoiler és olyan új technikai eszközöket vetnek be, és a véráldottak mágiájával kapcsolatos tudás is olyan új megközelítést kap, amelyek tényleg epikus mértékben alakítják át az ismert világot.

Két kisebb kifogás miatt nem lett csupán öt csillag ez a kötet is. Az első merőben szubjektív: személy szerint néhány harcérintkezéses jelenetet könnyű szívvel lecseréltem volna bármilyen, a világ múltjával foglalkozó fejezetre. A második viszont már objektívebb: a hosszas felvezetés és a számtalan kaland után kicsit összecsapottnak és felszínesnek éreztem a magyarázatokat és emiatt némi hiányérzet maradt bennem.

* Természetesen továbbra is a fejezetvégi függővégekre gondolok, amelyek pörgetik ugyan a lapokat, de egy idő után már nekem is herótom lett tőlük.
** A VHSZ, amely a teljes gazdaságát a drákvérre építette egy globális pénzügyi válságba manőverezte be magát, míg a Krovantin Birodalomban még mindig dúl a leginkább a francia forradalomra emlékeztető lázadás nyomán kitört polgárháború.


Anthony Ryan: A hamu birodalma

Anthony Ryan: A hamu birodalma

A Draconis memória-trilógia harmadik, befejező része a nagy sikerű Hollóárnyék sorozat New York Times-bestseller szerzőjétől!

A Vashajó Kereskedelmi Szindikátus hadihajóit több száz éve drákvér fűti, a cég hatalmát a véráldottaknak köszönheti: ők azon kevesek, akik képesek elfogyasztani a drákok véréből készült terméket és szabadjára engedni a benne lakozó félelmetes mágikus erőket. Ám a vállalat világát most éppen az fenyegeti, ami eddig létezésének záloga volt.

Egy elképzelhetetlen erejű, mitikus sárkány éledt fel, bestiák és emberek seregeit gyűjti maga köré, hogy letarolja a világot. A véráldott kalandor, Claydon Torcreek, Lizanne Lethridge, a Szindikátus titkos ügynöke, és Corrick Hilemore, a Szindikátus hajóskapitánya, akiket küldetésük az ismert világ három különböző sarkába vezérelt, közös erővel szállnak szembe a fehér drákkal és szolgáival, a romlottakkal.

A teljes emberi civilizáció jövője forog kockán. A nemrég felfedezett ősi tudással, amelyet sikerült forradalmian új technológiával ötvözni, valamint a váratlan, új szövetségesekkel talán még nincs minden veszve. A győzelem azonban áldozatokat kíván…

Hirdetés