vicomte P értékelése


>!
vicomte P
Andrzej Sapkowski: Viharidő

A nosztalgia nagy úr spoiler így aztán, a Witcher játékok átütő sikerének nyomán, Sapkowski még egy kötet erejéig visszatért a Vaják sorozathoz, és írt hozzá egy lazán összefüggő epizódokból álló, az eredeti történet ívhez csak pár apró szálon kapcsolódó kiegészítőt.
A regény, bár a 0. sorozat számot viseli, de időrendben valamikor az első és a második novelláskötet között játszódik, de vannak apró utalások a későbbi kötetekre is, sőt a játékok is felhasználnak egy-egy motívumot, utalást olyan eseményekre, személyekre, amelyek ebben a regényben olvashatóak. spoiler
A regény tényleg számos apró epizódból áll össze, így aztán sokkal inkább tűnik egyfajta kalandgyűjteménynek, vagy ha úgy tetszik, a Viharidő mellett ez a kötet nyugodt szívvel viselhetné az Életképek egy vaják mindennapjaiból alcímet is.
Számomra ugyan kissé nehezen indult be a történet, kicsit meg is ijedtem, hogy Sapkowski kifogyott az ötletekből, de aztán szerencsére helyrerázódtak a dolgok – bár azért volt egy olyan érzésem, hogy az egyes epizódok közötti kapcsolat (már ahol volt) olyan esetleges, mintha nem is lenne. A történet egyik szálán fontos szerepet kapnak a világban élő varázslók, akik most kevésbé a politikai játszmáikkal, mint inkább a tudomány – értsd mágia – mindenek felettiségének hangoztatásával és a „mi kutyánk kölyke” féle elvtelen és immorális összezárással vívják ki az olvasó ellenszenvét.
A hatalom egyik legnagyobb rákfenéje, hogy ha gyengék kezébe kerül, akkor a élni fognak vele, és villámgyorsan elhomályosul a határvonal az élni és visszaélni között.
Mindegy is, hogy a szinte céges szervezeti struktúrában spoiler működő varázslókról, vagy az apró városállam királyáról és annak dinasztiájáról spoiler van szó. És persze ismét terítékre kerül a xenofóbia, a gyűlölet, a féltékenység, az arrogancia és a kapzsiság számtalan formája és szintje.
Ezek, az író drámai érzéke és írástechnikája, a karakterek sokszínűsége és a konfliktusok ábrázolásának megalkuvásmentessége még akkor is a nagy átlag felé emelik ezt a kötetet, ha igazából szívből csak azoknak tudom ajánlani, akik rajongói a sorozatnak, mert önállóan kevésbé állja meg a helyét, mint a nyitó novelláskötetek és az ennyire széttördelt történetív sem fogja mindenki tetszését elnyerni.


Andrzej Sapkowski: Viharidő

Andrzej Sapkowski: Viharidő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Minden bonyodalom azzal kezdődik, hogy Ríviai Geralt kardjainak rejtélyes módon lába kél. Ezt követi egy démonidéző rejtélye, egy furcsa hajóút és egy meglehetősen fordulatos királyi esküvő. A régi barát, Kökörcsin szokás szerint most is Geralt „segítségére siet”, akár akarja a vaják, akár nem. Felbukkan egy varázslónő is, aki megpróbálja irányítani Geraltot, szokás szerint. És ismét akadnak olyanok, akik a vaják útjába állnak, szokás szerint.

Ez a kötet Sapkowski utolsó regénye a Vaják-világban, és a sagához csak könnyű szállal kapcsolódik, de a szerző nem okoz csalódást: ismét egyszerre szembesülünk népek sorsával és az egyes ember drámájával, de mindezt ismét olyan gazdag képzeletvilággal ötvözve és olyan humorral tálalva, ami letehetetlenné teszi a kötetet. Szokás szerint.

Hirdetés