fekiyeti79 P értékelése


fekiyeti79 P>!
Eric Muldoom: Sötét angyalok

Soha nem volt szerencsém élőben szerepjátékhoz, úgyhogy ilyen téren nincs viszonyítási alapom, de nem is állt szándékomban „szakértői véleményt” alkotni, egyszerű, mezei olvasóként ültem neki a könyvnek.
Eric Muldoom (Berke Szilárd) Ammerúniával egy igencsak összetett és sokszínű világot teremtett, melyben érdekesebbnél érdekesebb helyszíneket és furcsábbnál furcsább lényeket vonultat fel.

A történet nem bonyolult; Kullgan 'O' Branardot, a Lutarnita Egyház főpapját az Inkvizíció halálra ítéli, de mivel főpap, kap egy választási lehetőséget; vagy a halál, vagy pedig szépen elmegy és a tullúr sereget segítve, elfoglalja Opálvárost, ami a sötételf birodalom szívében található, az Istenek Temetőjeként emlegetik és valami miatt mindenkinek arra fáj a foga.
Természetesen ezt az opciót választja, de hogy ne egyedül vágjon neki az útnak, társakat is adnak mellé;
Ereni ri Medini, a női nemet képviselő, ember kardművész,
Aldyr non Ameth, a sötételf varázsló
és Holló Zollfún, a hodon (sziklaelf) lovag személyében.
A kötelező, nem túl hosszú bemutatkozó kört lefutva, a csapat egy kocsmában összeáll és megkezdődik a fél világon átívelő kaland és hentelés…

Ereni, a csapat vezetője, gyönyörű de titokzatos, szinte az egész történetben meglehetősen elutasítóan és távolságtartóan viselkedik a többiekkel szemben, ami a rejtegetnivalói mellett annak is köszönhető, hogy nem csak a vezetés a feladata, hanem az Inkvizíció megbízottjaként felügyelnie is kell arra, hogy a díszes társaság garantáltan az Opálvárosba menjen.

Kullgan, a főszereplő – és egyben a mesélő is, lévén az események az ő szemszögéből, E/1-ben vannak prezentálva –, nem kicsit öntelt, nagyképű, csak a saját érdekeit tartja szem előtt, ennek köszönhetően eleinte nem is szimpatikus figura, viszont kiváló harcos – harcos pap –, aki istennője támogatását is élvezi.

A sötételfekkel való kapcsolatom eddig kimerült Sötétpenge Malus történetében, amiből az jött le, hogy kegyetlenek, gőgösek, más fajokkal szemben abszolút ellenségesek – amolyan „aki nincs velünk, az vagy ellenünk van, vagy szolgál minket” mentalitással –, szóval kimondottan ellenszenves népség. Ezzel szemben Aldyr meglepetést okozott, mert amellet, hogy eleinte egy kicsit magának való, nem igazán érezhető, hogy bármi baja lenne a társaival, a végére pedig igazi csapatjátékossá válik.

Zollfún, azon felül, hogy Branagor lovagja, születése (faji hovatartozása) okán* is a bajtársiasság megtestesítője, egyébként egy drabális „állat”, akit a harc éltet és a tétlenséget nagyon nehezen viseli.

Engem teljesen magával ragadott a történet, beszippantott ez a világ. Külön örültem annak – ami nem mindenkinek nyerheti el a tetszését –, hogy egy teljesen lineáris, gondolkodást nem igénylő, pörgős, amolyan „megyek-ölök-megyek-ölök” stílusú cselekményt olvashattam, mert teljesen ki tudtam kapcsolni, viszont maximálisan lekötötte a figyelmemet.
A megfelelő mennyiségű, abszolút nem erőltetett humor pedig csak még dobott egy lapáttal a hangulatomra, úgyhogy a szövegbeli hibákon kívül egyáltalán nem tudok rosszat mondani a regényről.
spoiler
Számomra tökéletes!

* A hodonokról és egyéb érdekességekről bővebben itt: spoiler

15 hozzászólás

Eric Muldoom: Sötét angyalok

Eric Muldoom: Sötét angyalok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Északon javában dúl a második Holdháború; ork-, manó- és holdelf seregek borítják vértengerbe az emberek királyságait, üszkös romokat, halálhörgést hagyva maguk után. Távol a káosz keserű forgatagából Shagyrban, a sötét elf birodalom szívében feltűnik a titokzatos Opálváros, az Istenek Temetője. Az itt rejtező tiltott misztériumok és a temérdek kincs megszerzésének reményében akontinens legbefolyásosabb varázslórendjei szállnak harcba egymással a város birtoklásáért.
A Farkasok Hava Kullgan'O'Branardot, a Lutarnita Egyház főpapját, a Boszorkány Lovagrend nagymesterét is útban találja az Opálváros felé. Kullgan egy sötét elf varázsló, egy hodon lovag és egy ember kardművész társaságában vág neki az ismeretlennek. Kényszerűségből teszi ezt; egyházát megátkozták, valamennyi hívét kardélre hányták, leghűbb paplovagjait máglyára vetették. Saját életét válthatja meg azzal, ha eljut az Opálvárosig…

Hirdetés