Anó P értékelése


Anó P>!
Edna O'Brien: Vidéki lányok

Hangulata volt a könyvnek. A vidéki tájat időnként megható, szinte költői szépséggel ruházza fel pár pillanatra, anélkül, hogy az ott élők nyomorát szépíteni akarná. A tájat Caithleen lelkén átszűrve láttatja, aki hiába akar sokáig elszabadulni innen, csak szeret itt – erre a nagyvárosban jön rá.
Ami, illetve aki dühített – nos, olyan nem is egy személy volt!
Elsősorban:Baba. Ő egy görény. (Bocsánat)!
Caithleen rossz szelleme, ott gúnyolja, bántja, ahol lehet, mindent el akar venni tőle, a másik lány pedig némán tűri. Később időnként emberi módon bánik vele, pl. amikor a lány elveszti anyját. Közös a sorsuk, de Baba mindig félreviszi a barátnőjét. Aki aztán szép lassan hasonulni kezd hozzá. Ekkor Baba már egy rossz ….
Caitlhleen apja. Amíg a felesége meg nem hal, semmi emberi nincs benne. Utána legalább egy ideig és részben emberré válik, aki gondozni, segíteni próbálja a gyerekét.
Caithleen maga. Mert bár alapvetően jó, de olyan puha, formálható, alakítható. Mert bedől Baba trükkjeinek és egy öregember ígéreteinek. Mert olyan ostoba, hogy azt hiszi, két középkorú pasi a két szép szemükért viszi el őket finom vacsorára, aztán meg „majd lesz valami, majd megoldódik”
Mr. Gentleman. Őt inkább hagyjuk, megvan a véleményem arról, ahogy a butácska széplánnyá cseperedett Caithleent csábítgatja-kábítgatja.
No, lám, jól lehúztam a főbb szereplőkről a vizes lepedőt.
És mégis tetszett nekem ez a regény. Érdekelnének a folytatásai is.


Edna O'Brien: Vidéki lányok

Edna O'Brien: Vidéki lányok

A szerző művei elsősorban az írországi gyermekkor élményeiből táplálkoznak, népi és tündéri, földközeli és föld fölött lebegő egyidejűleg az írónő kisvilága. Szegények, kopottak, ravaszkodók és ragaszkodók ezek az írek; a szép kislányok jó magaviselettel juthatnak magasabb iskolába, és rossz magaviselettel próbálnak boldogulni az élet rögös útjain. Két ilyen rossz „jókislánynak”, Caithleennek és Babának viselt dolgairól szól Edna O'Brien regénytrilógiája. Első kötete az 1960-as Vidéki lányok, önmagában is szerves egész. A szülőfaluban és vidékén, a zöld tájon és a szürke zárdában, tisztes szegénységben és cifra nyomorúságban, igaz és hamis barátok, alkoholista rokonok, földön járó ideálok, villózó fények és árnyak között zajlik a két lány serdülőkora.