Dénes_Gabriella  értékelése


Dénes_Gabriella >!
Killyéni András: A kolozsvári sportélet hőskorának képes története

Remek kis összefoglaló Kolozsvár sporttörténetéről. A könyv elején röviden összefoglalja a békebeli Kolozsvár sportéletének fejlődését, kitérve minden, akkor létezett sportágra. Például hallottatok már a füleslabdáról? A foci egyik elődje volt. (Bár az is igaz, ezt csak említi, illetve van egy füleslabda-csapatfotó a könyvben.)
Teljesen meglepő, hogy mennyire gazdag volt a sportélet tájainkon. Nemcsak azért hoztak létre egy sportklubot, hogy elmondhassák, van nekünk… ó, nem. Megkockáztatom: élvezettel edzettek. Rengeteg versenyt is rendeztek, például volt rengeteg kerékpáros verseny, hosszú- és rövidtávon is; bejártak toronyát-boronyát. A sportélethez megfelelő edzőterületek is kellettek, meglepően gyorsan hoztak létre sportpályákat is. A sportélet szíve-lelke a Sétatér volt, és hát gondolom, nem véletlen, hogy ma két stadion is áll mellette. Érdekes volt olvasni, hogy kezdetben a vársi focipálya egy bivalylegelő volt, a város mellett. Ahonnan hatóságilag tiltották ki a fotballrajongókat, mert letaposták a bivalyok füvét. :)
A könyv egyben fotótörténetileg is érdekes. Rengeteg arckép van, a különböző sportágak „mestereiről”, edzőkről, alapítókról, bajnokokról, illetve sportáganként találunk pillanatfelvételeket is. Élvezetes volt ilyen szempontból is ez a könyv. (Egyébként fotótörténetileg is érdekes a kiadvány.)
Innen tudtam meg, hogy a KEAC (Kolozsvári Egyetemi Atlétikai Club) adott olimpiai ezüstérmest is (magasugrás, 1908-ban). Dereng, hallottam már korábban is róla említést, de annyira nem vettem komolyan, hogy most valósággal meglepődtem ezen.
Ez volt az első olyan könyv, ami nem azt erőltette, milyen vagány a sport, hanem ezt meg sem említve, a kolozsvári sporttörténet képes vázlata által közvetítette ezt. Nagyon tetszett.
Nem tudom, más, aki nem él Kolozsváron, ennyire élvezné-e.

Nagy mínusz, hogy a helyesírás hadilábon áll, személynevek kis kezdőbetűvel kezdődnek, fölösleges vesszők bukkannak fel, illetve a tulajdonnév és köznév jelöletlen kapcsolatában esetleges, hogy tesznek-e vesszőt, vagy sem. (Ahová tesznek, oda sem következetesen.)


Killyéni András: A kolozsvári sportélet hőskorának képes története

Könyvtár
Killyéni András: A kolozsvári sportélet hőskorának képes története