Zsuzsanna_Buday értékelése


Zsuzsanna_Buday>!
Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok Önismereti egypercesek szülőknek

Előszöris zavart az, hogy nem igazán volt kikapcsolódás, mivel kb. olyan volt, mintha a saját mindennapjainkat olvasnám (pedig csak 3). De erről persze senki nem tehet, másrészt azt se mondhatom, hogy nem jó az időzítés, mert szerintem se előre, se utólag nem lehet igazán belehelyezkedni a témába. Szóval. Volt bennem egy olyan érzés, hogy akár én is írhatnék ilyet, de minek (meg persze nem tudnám úgy megfogalmazni, akkor meg tényleg kár…), ez se mond semmi újat. Persze az okoskodást se fogadnám el:), bár ebbe is megbújt néhány. Végülis kritikus szemmel olvastam, volt, amire bólogattam/egyetértően mosolyogtam, volt, amit ignoráltam. Kicsit zavart az indíttatás is (ebből akart pénzt látni??), de a végére csak kikerekedett, a terápiás célzat rendben van. Én emiatt csinálom a kapcsolódó nevelés féle páros meghallgatást ;)


Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Bármit csináljon is a gyerekem, az biztosan rólam is elárul valamit. Olykor sok mindent. Az ötévesem nem alszik el egyedül – vajon nekem van szükségem az esti összebújásainkra? Zavar, ha unatkozik – vajon én magamat haszontalannak tartom, ha nem halmozom a feladatokat? Számomra az önismeret, saját működésem gyurmázása, izgalmas és hatékony módja annak, hogy gyerekeim viselkedését és közös életünket formáljam. És milyen jó, hogy annyi más módszer és eszköz is létezik! Mert néha nemhogy önmagam boncolgatására nincs erőm, de arra sem, hogy eldöntsem, a szalámis vagy a sonkás pizzát rakjam-e a sütőbe…
Lehet-e hasznos a kiabálás, ártalmas a simogatás, hozhat-e szerethető dolgokat egy betegség, árthatnak-e a jótanácsok? A Gyerekes gondolatok nem bölcs intelmeket osztogat, inkább együttgondolkodásra hív: olyan egypercesek gyűjteménye, amelyek olvasásakor új színben-fényben tűnhetnek fel mindennapjaink, új síkjait láthatjuk meg, és így jelentősen bővíthetjük és hatékonyabbá tehetjük szülői eszköztárunkat.
HERNER DORKA pszichológus és coach, öt gyermeket nevel, vagy, amint ő fogalmaz: terelget. Tévés szerkesztőként és újságíróként eddig többnyire mások mondatait formálta, első könyvében ezt most saját gondolataival teszi: tizenhárom évnyi gyerekes tapasztalatait fölözi le szakmai szűrőjén.