RattusRattus értékelése


>!
RattusRattus
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek A varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból

Akad benne néhány gondolat, amelyet érdemes átgondolni, esetleg az életünkbe építeni, viszont a nagyja (a nagyon nagyja) felesleges fecsegés és ismétlés, már-már mániákus-görcsös pörgetése a fogyasztói társadalom „dobd ki a kukába (nem ám 5R vagy valami, nem fuldoklik még a bolygónk a szemétben) – vegyél újat ha mégis kell” elképzelésének.

Egyszerre biztat arra, hogy a fizikai javainkat „engedjük el” (azaz dobjunk ki mindent ami kicsit is nem feltétlen szükséges), de mégis becsüljük szvsz egészségtelen ragaszkodással (köszönjünk nekik, stb).

Néhol igazán meredek dolgok hangzanak el (csak lestem, amikor arról ír, hogy hogyan szabadult meg a kifejezett bele nem egyezésük ellenére a rokonai cuccaitól, vagy amikor arra biztat, hogy titkoljuk/ne mutassuk, hogy mitől szabadulunk meg, vajon ő is érzi, hogy ez már nem kifejezetten egy egészséges szint?) A szerencséje csak, hogy ebből ekkora bizniszt tudott összehozni, a szomorú, hogy esélyesen sokan nem csak a „tartsd meg ami örömmel tölt el” dolgot veszik át, hanem a divatos minimalizálást, szemét, szemét, szemét… (oké, lehet ez meg az én bogaram, de még mindig nagyobb problémának tartom az elképesztő hulladékhalmokat, mint azt, hogy van-e eggyel több pár papucsom a feltétlen szükségesnél, amit "ki kellene dobni").
Nagyon nem az jön le, hogy ő, aki ezt a metódust alkalmazza és alkalmaztatja másokkal boldogabb lenne ettől (vagy úgy egyáltalán).

Szinte kizártnak tartom, hogy egy kritikus gondolkodású, tudatos ember ha elolvassa ezt a könyvet, nem rökönyödik meg legalább egy-két alkalommal.

3 hozzászólás

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

MARIE KONDO ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta. Ma már rendkívül sikeres üzleti vállalkozása van Tokióban, amely abban segít az ügyfeleknek, hogy zsúfolt otthonaikból szemet gyönyörködtető, harmonikus, ihletet adó lakótereket varázsoljanak.

Hirdetés