tiborszerintabor P értékelése


tiborszerintabor P>!
Michio Kaku: A jövő fizikája

Michio Kaku: A jövő fizikája Miként alakítja a természettudomány az emberiség sorsát és mindennapi életünket 2100-ig

A szerző egy szédületes jövőbeli víziót vázol fel a könyvben az olvasó számára a technológiai fejlődés várható elképesztő találmányait taglalva, utalva az „intellektuális kapitalizmus” és a „bölcsesség-alapú demokrácia” létrejöttének lehetőségére, hatalmas optimista erőtől fűtve:

„..2100-ra már olyan hatalmunk lesz, mint amilyent egykor az imádott és félve tisztelt mitológiai isteneknek tulajdonítottak. Nevezetesen, a számítógépek forradalmának köszönhetően gondolataink erejével tudunk majd műveleteket végezni az anyagi testekkel, a biotechnológia forradalmának köszönhetően szinte tetszésünk szerinti élőlényeket alkothatunk, és meghosszabbíthatjuk élettartamunkat, a nanotechnológia forradalmának köszönhetően pedig tetszésünk szerint változtathatjuk a tárgyak alakját, sőt szinte a semmiből létrehozhatunk újakat. Végső soron mindez elvezet a planetáris, I. típusú civilizáció létrejöttéhez.”

A civilizáció gépezetébe azért került homokszem is, a szerző szerint vannak a „határ-a-csillagos-ég” fejlődésnek, illetve a „szép új világnak” ellenségei is: „Léteznek azonban olyan csoportok, amelyek ösztönösen ellenállnak az I. típusú, planetáris civilizációvá történő átalakulásunknak, mert tisztában vannak azzal, hogy ez a civilizáció haladó, szabad, tudományos, virágzó és művelt. Ezek az erők talán nincsenek is tudatában ennek a ténynek, így nem is tudják kifejezni ezt, mégis ténylegesen az I. típusú, planetáris civilizációvá történő átalakulásunk ellen küzdenek. Ilyen például a diktatúrák vagy az iszlám terroristák..” Tehát akik nem a technológia megszállottjai, azok a szerző szerint lényegében aljas ostobák, gazemberek, bűnözők.. Igazi „technonáci” gondolat..

A szerző csak egy „apróságra” nem gondolt: a planetáris civilizáció legfeljebb akkor lesz lehetséges, illetve akkor bír relevanciával, ha még élhető lesz ez a bolygó.. Ez a civilizáció „haladó, szabad, tudományos, virágzó és művelt”? Ilyen irracionális történelemmel és két világháborúval a „hátunk mögött”? A harmadik világháború lehetősége egyáltalán nem zárható ki – ezzel kapcsolatban pedig az sem, hogy a bolygó gyakorlatilag élhetetlenné válik, ha nukleáris, vegyi, radiológiai, illetve biológiai tömegpusztító fegyverek tömegét vetik be a hadban álló felek egymás – és a polgári lakosság – ellen. A fegyverek „evolúciójáról” a szerző elfeledkezett értekezni, pedig azon a téren is „látványos a fejlődés”. És már annak a felvetésnek sincs relevanciája, hogy ki az az őrült, aki tömegpusztító fegyvereket vet be nagyvárosok civil lakossága ellen – mert ez már megtörtént..

Vajon mire van szüksége jelen helyzetben az emberiségnek? Nanotechnológiára, chipekre, mesterséges intelligenciára, robotokra, újabb és újabb találmányokra, mindenféle „kütyükre” – miközben létfeltételeink a bolygón egyre gyorsuló mértékben számolódnak fel? Fel sem merül a „természetes (emberi) intelligencia” fejlesztése és a „valódi emberség” előtérbe helyezése az önzés, az aljasság, a szűklátókörűség, az önhittség és gátlástalanság „civilizációja” helyett – miért? Mikor jön el a „szédületből kijózanodás” pillanata – és ha eljön: nem lesz-e már túl késő akkor?

A témához kapcsolódó értékeléseim:
Nemes: Generációs mítoszok https://moly.hu/ertekelesek/3401132
Lovelock: Gaia halványuló arca https://moly.hu/ertekelesek/3432564
Nagy József: Vége??? https://moly.hu/ertekelesek/3423193
Szent-Györgyi: Az őrült majom https://moly.hu/ertekelesek/3305493
Vance: Elon Musk https://moly.hu/ertekelesek/3634981
Pinker: Az erőszak alkonya https://moly.hu/ertekelesek/3111083
Schumacher: Tévelygők útikalauza https://moly.hu/ertekelesek/3077494

1 hozzászólás

Michio Kaku: A jövő fizikája

4.242 Ftálomgyár könyvesboltok ·
4.990 Ft –15%
4.740 FtLíra ·
4.990 Ft –5%
Könyvtár
Michio Kaku: A jövő fizikája

Képzeld el, milyen lesz a világ 2100-ban. A jövő fizikájában Michio Kaku elképesztő, provokatív és felvillanyozó képet ad az előttünk álló évszázadról. A könyv a világ több mint háromszáz olyan kiemelkedő tudósával készített interjún alapul, akik saját laboratóriumaikban már feltalálták a jövőt. Az eredmény az orvostudományban, a számítógép-tudományban, a robotikában, a mesterséges intelligencia, az energiatermelés és az asztronautika területén már zajló forradalmi fejlődés leghitelesebb és tudományosan pontos leírása. Kaku rávilágít a szigorú tudományos alapelvekre, megvizsgálja, milyen ütemű fejlődésre számíthatunk az egyes technológiák esetében, meddig mehet el a fejlődés, és melyek a végső korlátok és kockázatok. Óriási mennyiségű információ szintézisével izgalmas bepillantást nyújt a 2100-ig vezető évek várható eseményeibe. Mesél például érzelmes robotokról, antianyaggal hajtott rakétákról, röntgenlátásról, új életformák létrehozásáról és bemutatja a mesebeli űrliftet, amely egyetlen gombnyomásra embereket juttathat sok száz kilométerrel a földi légkör fölötti magasságokba. A jövő fizikája érdekfeszítő és rendkívüli utazás a lélegzetelállító tudományos forradalom elkövetkező száz évében.