pável értékelése


>!
pável
Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

"Kilátástalan világ ez, ahol nincs helye a reménynek, ahol elkerülhetetlen a halál, a szenvedés pedig mindennapos és kibírhatatlan. Olyan világ, amelyben Ruandában piramisba rakják a gyerekfejeket, hogy könnyebben összeszámolják őket; olyan világ, amelyben Moszkvában egy harmincéves férfi a kád szélén ül és sír, mert nem tud elélvezni, még akkor sem, ha maga elé képzeli, hogyan nyúzza le darabonként a bőrt egy tizenöt éves lányról, aki irgalomért könyörög, és már könnyezni sem tud, mert kiszúrták a szemét.
És a férfi éppen azért sír, mert ez az egyetlen kép, amelyik képes felizgatni."

Brutális, véres és lelkiző. Egyben gyorstalpaló az alapoktól a csúcsokig kriminológiából és BDSM-ből.
Annyira nem húznám le, mint egy drága hivatásos előolvasó kartársam (http://ekultura.hu/2013/04/09/szergej-kuznyecov-pillangobor ), de megértem a csalódottságát. Engem néha elszórakoztatott (elképesztett) a szerző fantáziája a horror területén (vagy csak rész vett a csecsen háborúban? mindenesetre nem kerülnék a kezei közé), de a lelki nyavalygások és Xenia karaktere, meg az egész krimi-szál (bár valójában nem érzem annak) nem nyűgözött le.

"Életem minden pillanatában tisztában vagyok vele, hogy mindaz, amit csinálok, abszolút szörnyűség. (…) egyetlen dolgot akarok lerombolni a hazugságot, (…) Levágom a nők mellét, felvágom a hasukat, forrasztópákával kiolvasztom a még élő testükből a zsírt – én így beszélek. (…) A kiáltás üvöltésbe fordul, aztán nyöszörgésbe. Ezek a legőszintébb hangok. A fájdalom nem ismeri a hazugságot.
Ők azonban ekkor sem értenek semmit, és végül mindennek vége, a fonál elszakad, és mások élete úgy zsugorodik össze a kezem alatt, mint a pillangó bőre."

Sajnos tényleg hajaz a Szürke 50-széria együgyűségére (bár itt leginkább csak véres hajcsomók kerülnek elő dildóban végződő hajkefék helyett), de azért nem egy súlycsoport. Széplelkűeknek nem ajánlott a számos igen durva (a sorozatgyilkos szemszögéből mégis szinte már lírai részlet) miatt és ezt a legkomolyabban mondom, ilyen kínzásokról még nem olvastam sehol (pedig…), de összességében mégiscsak egy pszichohorror lektűr.
Visszaemlékszem azért egy elgondoltató elméletére, miszerint régen még nyilvánosak voltak a kivégzések, ma meg a prűd televíziózás korában (mert a látszat ellenére, legyen az bármilyen véres, még mindig vannak tabui) talán nem véletlen vágynak az emberek olyasféle dolgokra, melyek egyben el is borzasztják őket.

Most nem csak hogy nem nyúlsz magadhoz olvasás közben (E.L.Jamesnél ezt érzésem szerint el is várta a célközönségétől a kiadó – nem is értem a sok metrón olvasót…), itt arra jutsz a végén: egy darabig más se érjen hozzád…
Cserébe viszont az egyik tuti esélyes a 2013-as Év borítója díjra!

orosz / kortárs / regény / thriller / szexuálpszichológia / kriminológia
(2013k)


Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Szergej Kuznyecov: Pillangóbőr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Napjaink legzseniálisabb orosz írója” – Arturo Pérez-Reverte
Veszélyes, perverz, sokkolóan orosz.

Xenia egy kicsi, de befolyásos online újság szerkesztője. Hogy lenyűgözze főnökét és beindítsa a karrierjét, kockázatos lépésre szánja el magát: nyomába ered a Moszkvát rettegésben tartó kéjgyilkosnak.
Egy gondosan megtervezett weboldal segítségével akarja csapdába csalni az ismeretlen tettest. A site rövid idő alatt meglepően népszerűvé válik, és meghozza a várva várt elismerést Xénia számára. Csakhogy a lányt hamarosan teljesen rabul ejti a virtuális valóság, ahol kielégítheti a legvadabb perverzióit is. Hamarosan szembe kell néznie legsötétebb titkával: valójában azért érdekli ennyire az ügy, mert ellenállhatatlanul vonzza a gyilkosságokban megnyilvánuló kegyetlen szexualitás. Egyre inkább az ismeretlen tettes megszállottjává válik, amitől veszélybe kerül a törékeny egyensúly élete két része között. Mindeközben a gyilkos érdeklődése is felébred a lány iránt.
A fiatal orosz író sokkoló thrillere hazájában kultuszt teremtett. Kendőzetlenül bemutatja, hogy az online világ szabadsága a legelvetemültebb aberrációknak is teret enged

Hirdetés