Málnika  értékelése


>!
Málnika 
Fredrik Backman: Egymás ellen

”Egy nap talán nem lesznek homoszexuális hokijátékosok és női hokiedzők. Csak hokijátékosok és hokiedzők. – A társadalom nem ilyen egyszerű – ellenkezik Peter. – A társadalom? Mi vagyunk a társadalom!”

Backman egyszerűen varázslatos. Bár nem olvastam a sorozat első részét, a Mi vagyunk a medvéket, és a hokinál kevés dolog áll távolabb tőlem a világon, az Egymás ellen jött és elemi erővel magával ragadott. Érzékeny társadalomrajz- és kritika, tökéletesen kidolgozott karakterek, az író ezúttal is lélekbalzsamként hat az olvasóra.

Björnstadban minden a hokiról szól, ami összetartó csapattá és egyben ádáz ellenséggé is kovácsolja a közösséget. Bár ”az emlékezetkiesés a legjobb dolog, amit a sport adhat nekünk”, a történetbe sokkal több bele van sűrítve, mint szimpla csapatjáték, küzdelem és versenyszellem. Korrupció, feldolgozhatatlan egyéni traumák, értelmetlen előítéletek, nyomasztó felelősségérzet, önzetlen szeretet és vakító gyűlölet rángat bele olvasás közben egy kikerülhetetlen érzelmi lavinába. A legerősebbnek ezúttal mégis az LMBTQ vonalat éreztem, kétségtelenül Benji a legszimpatikusabb szereplő, és nagyon sajnálom, hogy pont az ő jövője marad teljesen nyitva a történet végén. Számtalan helyen gondolkodtatott el és siratott meg a regény, amelyhez ezúton szeretnék még jó pár csillagot hozzáadni a bejelölt öt mellé.

12 hozzászólás

Fredrik Backman: Egymás ellen

Fredrik Backman: Egymás ellen

Van egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki.
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.

A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat, akiknek életébe Backman remek, éleslátásról és együttérző lélekről tanúskodó történetszövésének segítségével már betekinthettünk. Magával ragadó könyv a hűségről, a barátságról és a mindennel dacoló szeretetről.

Hirdetés